Munca de birou afectează grav sănătatea. Este necesară alternarea poziţiilor şezând şi stat în picioare

În urmă cu trei secole, Thomas Jefferson, unul dintre "părinţii fondatori" ai SUA, lucra la biroul său stând în picioare. Potrivit France Presse, moda este pe cale să revină în SUA, unde din ce în ce mai mulţi experţi îşi exprimă îngrijorarea: să stai aşezat toată ziua în faţa biroului afectează grav sănătatea.
Iulian Tudor
29 mai 2014, 11:59
Munca de birou afectează grav sănătatea. Este necesară alternarea poziţiilor şezând şi stat în picioare

„Stând aşezat îţi apropii moartea”, a declarat pentru AFP Rob Danoff, medic şi membru-asociat al Asociaţiei Osteopaţilor Americani (AOA).

Dureri de spate, degenerare musculară, boli cardiace, diabet, cancer de colon şi chiar deces prematur – acestea sunt riscurile majore pe care le comportă munca sedentară, după cum atenţionează o serie întreagă de studii apărute în ultimii ani, scrie Agerpres.

„Suntem o societate de „pleoştiţi”. Cea mai mare parte a timpului stăm pleoştiţi în faţa biroului, iar când ne întoarcem acasă ne pleoştim pe canapea în faţa televizorului. Combinaţia poate fi mortală”, este de părere Danoff.

Potrivit Institutului American de Sănătate, un adult american petrece în medie 7,7 ore pe zi în mod sedentar, iar 70% dintre funcţionari petrec mai mult de 5 ore pe zi stând aşezaţi în faţa birourilor lor. „Însă, cu cât mai mult stai aşezat, cu atât mai rău circulă sângele, fapt ce provoacă riscuri pentru sănătate. Iar mersul la sală după orele de muncă nu compensează (prejudiciile)”, subliniază Danoff.

Potrivit unui studiu publicat în The Archives of Internal Medecine, se înregistrează o creştere cu 15% a riscului de deces prematur pentru jumătate dintre persoanele sedentare (care stau aşezate 8 ore pe zi) şi cu 40% pentru cele mai statice (11 ore pe zi), în raport cu persoanele care stau aşezate mai puţin de 4 ore.

Anul trecut, Asociaţia Medicală Americană (AMA) a adoptat chiar o recomandare în care îi îndemna pe „angajatori şi angajaţi să găsească alternative la poziţia şezândă, cum ar fi birouri pentru poziţia în picioare şi scaune-balon”. Mesajul a început să fie auzit, iar îndemnurile la „ridicatul în picioare” sunt din ce în ce mai numeroase, mergând până la utilizarea de „birouri pentru lucrul în poziţie ridicată” (standing desks).

„Astfel de birouri sunt cunoscute de circa 20 de ani în Europa, însă în SUA acestea sunt considerate o prostie”, declară pentru AFP Jeff Meltzer, a cărui firmă Applied Ergonomics, din Lincolnwood, Illinois (nord), creează spaţii de lucru. „Am văzut o enormă schimbare începând de anul trecut”, adaugă preşedintele acestei societăţi, ale cărei vânzări de asemenea birouri a crescut cu 50% într-un an.

Citeşte şi Exerciţii fizice pe care orice bărbat ar trebui să le facă la birou

În California, sediile Google, Facebook şi Twitter, întotdeauna prompte în a dicta tendinţe, le folosesc deja. La Washington, Katheleen Hale, 34 de ani, fondatoare a „Rebel Desks”, vinde asemenea birouri avocaţilor, profesorilor universitari sau angajaţilor din domeniul sănătăţii, birouri pe care le completează uneori cu un „treadmills”, un covor rulant pe care mergi în ritm lent. „Oamenii doresc în prezent un spaţiu de muncă sănătos. Ei petrec aici mai mult timp decât cu familiile lor”, afirmă tânăra femeie.

Bilaal Ahmed, 34 de ani, fondatorul platformei Linktank, a adoptat biroul reglabil, chiar dacă sănătatea sa este una excelentă. „Cu titlu preventiv, vreau să rămân în formă şi activ chiar şi când muncesc”, explică acesta. „Trebuie, însă, ca ecranul să fie la înălţimea potrivită, cu braţele perpendiculare pe corp, astfel că atunci când sunt obosit, mă aşez”, adaugă Bilaal Ahmed.

Tocmai acest lucru îl preconizează Kathleen Hale: „Este necesară diversificarea. Stai în picioare, mergi, iar atunci când simţi nevoia să te aşezi, iei o pauză. Îi încurajăm pe clienţii noştri să gândească că a sta pe scaun înseamnă să iei o pauză”, afirmă Hale.

„Sunt mai activ fizic şi, prin urmare, şi mental şi, de asemenea, mai productiv”, asigură Bilaal Ahmed, confirmând astfel rezultatele unor studii.

Atenţie însă, avertizează osteopatul Rob Danoff, „dacă nu suntem făcuţi pentru a sta aşezaţi toată ziua, nu suntem făcuţi nici pentru a sta în picioare tot timpul”, şi această din urmă poziţie putând provoca probleme. „Nu trebuie trecut de la o extremă la alta”, atenţionează Danoff.

Să te ridici de pe scaun câte un minut la fiecare jumătate de oră, să mergi pe culoar, să urci scările mai degrabă decât să urci cu liftul, să te duci în birou la colegul tău în loc să-i trimiţi un mesaj – „există multe soluţii de bun simţ, care nu necesită achiziţia de echipamente sofisticate”, conchide Danoff.

Citeşte şi Slăbeşte la birou: Află ce trebuie să mănânci la muncă ca să ai o siluetă de vis

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?