Datele prezentate de oficialul MFP arată că, în primele patru luni ale anului 2014, veniturile administrate de ANAF au fost de 59,45 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 3,21 miliarde de lei (sau 5,71%) faţă de perioada similară din 2013.
În martie, ANAF a realizat venituri bugetare în valoare de 15,13 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 345 milioane (sau 2,34%) comparativ cu luna similară a anului trecut. În aprilie, au fost încasate venituri bugetare în valoare de 17 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 1,33 miliarde (sau 8,51%) comparativ cu aprilie 2014.
„Cred că se poate şi mai bine şi voi continua măsurile de reducere a evaziunii fiscale şi de încurajare a conformării voluntare”, a afirmat Ioana Petrescu.
Ea a precizat că Direcţia Generală de Antifraudă Fiscală, care a început activitatea parţial în acest an, a controlat până acum 15.000 de firme, a constatat 14.000 de încălcări ale legii şi a aplicat sancţiuni de 153 milioane de euro.
Ioana Petrescu a prezentat, joi, un bilanţ al activităţii sale la trei luni de la preluarea portofoliului de la Finanţe şi a menţionat măsurile de creştere economică şi de stimulare a mediului de afaceri luate în timpul mandatului său, referindu-se la neimpozitarea profitului reinvestit, o măsură esenţială, care îi va încuraja pe investitori să-şi declare profitul şi va stimula dezvoltarea afacerilor, precum şi la simplificarea sistemului de taxe, prin reducerea a 92 de taxe şi tarife parafiscale.
În urma celor două acte normative adoptate de Guvern, au fost puse bazele reducerii a 92 de taxe parafiscale şi tarife. În prezent, 27 de taxe au fost deja reduse, iar instituţiile cu care MFP a colaborat elaborează Ordinele pentru reducerea celorlalte 65 de taxe, astfel încât întregul pachet de 92 de taxe şi tarife parafiscale să fie redus începând cu 1 iulie.
Ministrul Finanţelor a mai menţionat un set de măsuri privind îmbunătăţirea relaţiei dintre contribuabil şi fisc, absolut necesare pentru creşterea conformării voluntare.
În perioada imediat următoare, MFP va face public un nou model de formular de decizie de impunere, care conţine elemente noi. Pe fiecare obligaţie de plată va fi tipărit contul IBAN, împreună cu codul de bare, în care trebuie efectuată plata. Pe verso se vor regăsi informaţii privind modalităţile de plată.
Un proiect pe termen scurt, care ar putea fi implementat în 3 – 6 luni, este transmiterea electronică a adeverinţelor de venit şi a certificatelor fiscale între instituţii.
De asemenea, MFP caută modalităţi pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale să fie simplificat şi gratuit, prin intermediul unei aplicaţii, folosindu-se username şi parolă, şi analizează posibilitatea plăţii cu cardul a obligaţiilor fiscale la Trezorerie, precum şi extinderea platformei ghişeul.ro şi pentru taxele plătite către bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.
Ioana Petrescu a mai spus că este optimistă în privinţa evoluţiei economiei României în 2014, luând în calcul creşterea economică din 2013, continuată în primul trimestru din 2014, creşterea investiţiilor străine directe în primul trimestru şi îmbunătăţirea ratingului României.