Întrebat dacă va susţine în continuare, asemenea predecesorului său, Teodor Baconschi, legea votului prin corespondenţă, Diaconescu a spus că principiul rămâne valabil, dar a adăugat că are nevoie de timp pentru a elimina „preocupările” legate de transparenţa şi corectitudinea acestui proiect.
„Principiul ca atare funcţionează. Şi principiul reprezentării românilor care trăiesc în afara ţării este obligatoriu. Sunt elemente ce ţin de democraţia şi seriozitatea oricărui stat, nu numai european. Modalitatea de punere în practică o vom analiza, dar interesul a rămas, dorinţa de a avea un act normativ de asemenea. Daţi-mi voie să avem un interval de timp în care să vedem cum o putem concretiza, astfel încât să înlăture preocupările fie în ceea ce priveşte transparenţa, fie în ceea ce priveşte corectitudinea„, a spus Diaconescu.
El a adăugat că are datoria de a încerca adoptarea acestei legi.
Marko Bela, însă, a declarat că formaţiunea sa nu susţine nici anul acesta, nici în perspectivă această lege.
„Nici anul acesta, nici în perspectivă, nu susţin şi n-aş susţine votul prin corespondenţă. Sincer. Şi sunt foarte mulţi cărora nu le va plăcea acest lucru. Într-o situaţie în care avem milioane de cetăţeni în afară, eu nu cred că trebuie să decidă soarta Parlamentului şi soarta societăţii cei care nu trăiesc aici, în România. Nu au plecat de plăcere, recunosc. Dar totuşi, electoratul de aici, din ţară cunoaşte situaţia”, a spus Marko.
El a adăugat că trebuie totuşi ca şi românii din străinătate să poată vota.
„Dar nu să forţăm lucrurile. Votul prin corespondenţă ar fi aşa ceva. Nici eu personal, nici UDMR nu putem fi de acord cu aşa proiect. Deci, nu se pune problema votului prin corespondenţă anul acesta”, a subliniat Marko.