Rovana Plumb: Copiii până în 3 ani nu vor mai putea fi instituţionalizaţi

Copiii cu vârsta până la trei ani nu vor mai putea fi instituţionalizaţi, iar până în 2020 România nu va mai avea copii în centrele de plasament, potrivit obiectivelor cuprinse în strategia privind drepturile copiilor 2014 - 2020 anunţată, duminică, de ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Romania TV
01 iun. 2014, 12:13
Rovana Plumb: Copiii până în 3 ani nu vor mai putea fi instituţionalizaţi

Începem să conturăm şi să finalizăm, împreună cu experienţa şi expertiza pe care UNICEF ne-o oferă, strategia pentru copii până în 2020, pentru drepturile lor. Am două obiective – unul pe termen imediat, celălalt până în 2020. Obiectivul nostru este ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament, iar pe termen scurt, al doilea obiectiv pe care îl avem – şi sper ca acest lucru să se finalizeze până la sfârşitul acestei sesiuni a legislativului – este acela de a nu mai avea niciun copil cu vârsta până la 3 ani în instituţii. Acestea sunt două obiective majore, dar strategia conturează şi multe alte direcţii strategice, astfel încât să reducem sărăcia în rândul copiilor, să vă avem sănătoşi, să vă avem educaţi, pentru că acest lucru este foarte important pentru societatea noastră‘, le-a spus Rovana Plumb părinţilor şi copiilor prezenţi la Muzeul Satului, la un eveniment dedicat copiilor.

În ceea e priveşte procesul de dezinstituţionalizare a copiilor, care trebuie să se finalizeze în 2020, ministrul Muncii a precizat că acesta se va baza pe un program prin care asistenţii maternali, asistenţii sociali, la nivelul fiecărei comunităţi locale, se vor ocupa de viaţa copiilor.

‘În ceea ce priveşte interzicerea instituţionalizării copiilor până la trei ani, avem un proiect de lege care va fi adoptat de Parlament până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare. Încercăm să îi trimitem în familii. Ei, acum, sunt îngrijiţi în cadrul familiilor, dar doar cei până la vârsta de 2 ani. Vârsta va creşte până la 3 ani, deci niciun copil cu vârsta până la 3 ani nu va mai fi instituţionalizat’, a adăugat şeful de la Muncă.

Ea a ţinut să ureze ‘La mulţi ani!’ tuturor copiilor şi să le spună că ei reprezintă viitorul, dar şi să dea asigurări părinţilor că autorităţile vor face tot posibilul ca aceştia să fie pe primul loc, în acest sens fiind elaborată şi această strategie privind drepturile copiilor până în anul 2020.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a explicat că familiile sărace, cu probleme, trebuie susţinute, aceasta fiind soluţia pentru a nu mai ajunge copii în instituţii.

‘Copiii ajung în instituţii din cauze care ţin de familiile lor. Soluţia este a se lucra cu sursa, cu familia, adică. Familia trebuie susţinută, îndrumată, ajutată cu servicii la nivel local, astfel încât părinţii să poată fi capabili să îşi ţină copiii în familia naturală, unde lor le este cel mai bine. Deci, până în 2020, ne-am dori ca toţi copiii care sunt acum în instituţii să trăiască într-o familie de permanenţă – fie a lor, cea naturală, fie într-o familie de adopţii, iar cei pentru care nu se poate ajunge la această soluţie să rămână în căsuţe mici, de tip familial, care să le asigure un mediu cât mai apropiat de cel familial’, a spus ea.

Potrivit Gabrielei Coman, acest model a mai fost folosit în urmă cu câţiva ani, dar nu a funcţionat pentru că a fost înţeles greşit.

‘Noi am mai folosit acest model în urmă cu câţiva ani, dar cred că s-a înţeles greşit. S-a făcut din construcţia acestor case un obiectiv, dar nu este un obiectiv, ci o posibilitate de a ne asigura că obiectivul pe care noi îl dorim – pentru fiecare copil o familie – se poate împlini şi este probabil să se întâmple în măsura în care vom fi capabili, noi, ca autoritate centrală, să sprijinim autorităţile locale pentru a putea veni cu proiecte din cadrul fondurilor structurale ce se vor derula pe perioada 2014 – 2020, proiecte pe baza cărora să se poată închide aceste instituţii şi se găsească soluţii la nivelul comunităţii pentru copii. Fie servicii care să sprijine familia ca aceşti copii să crească la ei acasă, fie căsuţe de tip familial pentru cei care nu pot ajunge în familia lor naturală sau în adopţii’, a arătat preşedintele ANPDCA.

În ceea ce priveşte măsura creşterii vârstei de instituţionalizare de la 2 la 3 ani, Gabriela Coman a apreciat-o ca fiind extrem de importantă, în condiţiile în care studii ştiinţifice au relevat cât de mult influenţează negativ instituţia (centrul de plasament) evoluţia şi dezvoltarea unui copil.

‘Proiectul de lege circulă în Parlament, sperăm să îl avem aprobat, iar, până în toamnă, împreună cu UNICEF şi cu organizaţiile neguvernamentale, ne-am propus să identificăm şi să ajutăm direcţiile aflate la nivel local, astfel încât să fie capabile ca, începând cu 1 ianuarie 2015, să o pună în aplicare’, a precizat ea.

Gabriela Coman a ţinut să sublinieze că vârsta de instituţionalizare majorată la 3 ani este regăsită în puţine ţări din Europa.

‘Este adevărat că, legat de sărăcie, din păcate, unul din trei copii din România este sărac. Nici la natalitate nu suntem pe un loc fruntaş, nici la demografie, însă, pe măsurile ce se iau imediat pentru a nu afecta definitiv dezvoltarea unui copil, cum este această vârstă a instituţionalizării, eu zic că suntem pe unul dintre locurile fruntaşe’, a spus şeful ANPDCA.

Şi reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a apreciat această măsură, remarcând că România va fi una dintre puţinele ţări din lume care interzice instituţionalizarea copiilor sub trei ani.

‘Şi noi, la UNICEF, considerăm că acum este un moment oportun să accelerăm reformele pentru copii. Încă, jumătate din copiii instituţionalizaţi sunt acolo din cauza sărăciei. Ei nu ar trebui să fie acolo. Sunt sute de mii de copii care nu merg în fiecare zi la şcoală şi sunt peste 300.000 de copii care trăiesc în sărăcie, dar noi, la UNICEF, suntem, de asemenea, şi foarte optimişti. Acum câteva luni, Guvernul României a decis să reînfiinţeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie – care este un semnal puternic: copiii sunt din nou pe agenda politică şi publică a României. Guvernul lucrează deja la o strategie naţională pentru copii. Este foarte important, pentru că ne arată direcţia unde ţara vrea să investească pentru copii. Această strategie vorbeşte despre dreptul tuturor copiilor la educaţie, dreptul tuturor copiilor de a creşte într-o familie protectoare, dreptul de a fi protejat împotriva violenţei, dreptul de a participa în procesul de luare a deciziilor care îi afectează. De asemenea, lucrăm împreună pentru a dezvolta servicii locale pentru toţii copii, mai ales pentru cei vulnerabili. România a fost văzută ca o pionieră în ceea ce priveşte drepturile copiilor pentru mulţi, mulţi ani şi acum este un moment în care România îşi va relua locul în lume’, a spus Sandie Blanchet.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), cu sprijinul UNICEF România, au sărbătorit, duminică, la Muzeul Satului, Ziua Internaţională a Copilului.

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?