Sâmbătă, liderul demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din acest an şi că a decis să pună capăt interimatului său la şefia partidului.
„Luni îi voi ruga pe colegii mei din Biroul Politic să preia efectiv toate atribuţiile care trebuie exercitate în această lună care ne desparte de congresul din 28-29 iunie”, a afirmat Crin Antonescu.
Liberalul a explicat că a luat această decizie pentru a „favoriza desemnarea grabnică, rapidă a unui candidat care să fie acceptat mai uşor de tot ceea ce înseamnă forţă politică de dreapta”. „Nu am timp să demontez fixaţii, să vindec resentimente, să lărgesc orizontul unor mărginiri”, a spus Antonescu.
„Conştient că este întru totul urgent ca efortul de unificare a dreptei sa facă paşi cât mai concreţi înainte, că este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite să fie desemnat, anunţ intenţia de a nu candida la Preşedinţia României şi de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârşitul acestei luni sau cel târziu până la 15 iulie a unui candidat care să fie acceptat mai uşor de tot ceea ce înseamnă forţă politică de dreapta sau cel puţin cu această pretenţie, de tot ceea ce însemană presă de dreapta sau cel puţin cu această pretenţie, de toţi cei care vor să facă din România o ţară pentru pietoni şi nu pentru baroni”, a anunţat Crin Antonescu.
Antonescu a explicat că a luat decizia de a nu mai intra în cursa pentru Cotroceni deşi se consideră cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea.
Crin Antonescu: Ponta e un alegător de dreapta constant. Am să-i spun lui Blaga, să ştie care-i nucleul dur
„Ştiu, sau cel puţin consider, că sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Spun acest lucru pentru că am forţa, personalitatea, conturul, experienţa politică necesară, ideile, vizunea, şi capacitatea de a lupta pentru ca la toamnă PSD să nu pună mâna pe preşedinţia României”, a spus Antonescu.
Liberalul a explicat însă că ştie, în acelaşi timp, foarte bine clasa politică românească, cunoaşte dreapta românească şi pe toţi cei care revendică această titulatură, cunoaşte presa românească şi modul în care se produc şi se desfac pe piaţă opinii şi curente de opinie.
„Nu pot să nu ţin cont de toate aceste lucruri. Ştiu că oamenii politici adevăraţi sunt cei care schimbă sondajele, nu sondajele schimbă oameni politici adevăraţi. (…) Am tot ce e necesar pentru această luptă, nu am timp să demontez fixaţii, să vindec resentimente, să lărgesc orizontul unor mărginiri”, a spus Antonescu.
Totodată, Antonescu a arătat că a decis să pună capăt interimatului său la şefia PNL.
Pe de altă parte, el a spus că le garantează membrilor partidului şi simpatizanţilor că numele şi identitatea formaţiunii nu vor fi schimbate.
„Vreau să le spun tuturor membrilor PNL şi simpatizanţilor acestui partid, tuturor celor preocupaţi de destinul său. Nimeni în PNL nu va pune vreodată problema schimbării acestui nume istoric. În cursul unor negocieri care presupun o atenţie reciprocă faţă de parteneri nu am început cu acest lucru. Dar le spun tuturor, chiar dacă nu voi fi preşedinte şi nu voi mai fi preşedinte, sunt aici, nu plec nicăieri şi garantez că numele şi identitatea PNL nu vor fi sub nicio formă şi sub niciun motiv schimbate”, a afirmat Antonescu.