Tăriceanu, SCRISOARE către liberali: Apel împotriva FUZIUNII cu PDL şi predării PNL lui Traian Băsescu

Călin Popescu Tăriceanu a adresat un apel către toţi liberalii din România să respingă afilierea la partidului la PPE şi fuziunea cu PDL, deoarece acestea vor duce la subordonarea partidului de către Traian Băsescu şi la renunţarea la doctrina şi istoria liberală.
Filip Stan
02 iun. 2014, 10:10
Tăriceanu, SCRISOARE către liberali: Apel împotriva FUZIUNII cu PDL şi predării PNL lui Traian Băsescu

Trăim astăzi un moment de răscruce în istoria liberalismului românesc. Un moment trist, de incertitudine, dar care poate fi, totodată, momentul în care va începe renaşterea PNL şi a liberalismului românesc după tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni. Momentul în care liberalii români îşi pot recâştiga încrederea în PNL, în care liderii partidului pot arăta că ştiu să îi asculte pe toţi liberalii„, susţine Călin Popescu Tăriceanu în apelul său.

Tăriceanu impută actualei conduceri că, deşi a fost forţată să demisioneze de un elec electoral major la alegerile parlamentare, impune partidului afilierea la PPE şi la fuziunea cu un partid strâns legat de Traian Băsescu, cel care şi-ar fi propus de multă vreme eliminarea PNL de pe scena politică. „Traian Băsescu a luptat ani de zile pentru a atinge acest obiectiv dar nu a avut succes. PNL i-a ţinut piept, chiar dacă mijloacele puse în mişcare împotriva liberalilor români au fost imense”, scrie Tăriceanu.

Acesta a respins justificarea trecerii la PPE sub motivul că ALDE ar fi o formaţiune politică paneuropeană ce reuneşte partide de stânga.

Cum poate fi liberalismul, ca doctrină politică, „de stânga”? Ce anume din prestaţia lui Guy Verhofstadt, candidatul ALDE pentru conducerea Comisiei Europene şi timp îndelungat Prim Ministru liberal al Belgiei, arată o orientare de acest fel? La mijlocul campaniei electorale recent încheiate, când a venit la Bucureşti pentru a-l susţine pe domnul Antonescu, sigur nu era „de stânga”. Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO şi fostul Prim Ministru liberal al Danemarcei, a fost recent la Bucureşti. I s-apărut cuiva că este „de stânga”? Sau nu cumva toate aceste vorbe despre „stânga” nu sunt decât un basm pentru a justifica un gest politic care are alte conotaţii, alte justificări, alte cauze”, argumentează fostul prim-ministru.

El atenţionează şi asupra riscurilor pe care le comportă pentru PNL asocierea cu o falsă dreaptă politică românească.

Traian Băsescu este „dreapta”? Partidele sale sunt „dreapta”? Oare suntem crezuţi atât de naivi încât să putem accepta astfel de explicaţii cusute cu aţă albă? Cum se poate ca abandonarea liberalismului şi alinierea în familia politică a lui Traian Băsescu să ne fie prezentate ca soluţii pentru redresarea politică şi electorală a unui PNL grav afectat de notele date de electorat unui şir parcă interminabil de decizii politice neinspirate, care au făcut ca în numai 3 luni PNL să piardă rezultatele unor eforturi politice care au început încă din anii 2007 – 2008?”, acuză Tăriceanu.

În consecinţă, el cere masei largi de liberali români să blocheze fuziunea cu PDL. „Lansez acum acest Apel către toţi cei care sunt liberali. Nu doar către membrii PNL ci şi către simpatizanţii şi votanţii acestui partid, către toţi cetăţenii români apropiaţi de valorile şi principiile liberale, pe scurt către toţi cei care se consideră liberali. Mă adresez acum tuturor celor care pot, împreună, să salveze identitatea politică liberală a PNL. Preşedintele PNL care îşi încheie acum mandatul a declarat recent că vede ca fiind cea mai mare realizare a mandatului său faptul că a putut duce lucrurile către momentul în care PNL îşi abandonează ideologia politică liberală, în care rupe legăturile cu tradiţiile sale şi cu înaintaşii săi, în care începe fuziunea cu partidul care l-a susţinut atâta timp pe Traian Băsescu. Ciudat mod de a servi liberalismul, de aservi PNL-ul, de a respecta marea tradiţie a acestui partid şi de a menţine contactul cu electoratul liberal… Ciudat mandat de preşedinte al PNL în care realizarea cea mai de seamă este rezervată pentru momentul de după prezentarea demisiei de la conducerea partidului în urma unui eşec electoral… I-aş răspunde că momentul potrivit pentru realizările cele mai mari ar fi fost înainte de alegeri!„, susţine Tăriceanu.

În opinia sa, o fuziune între PDL şi PNL nu va face decât să prelungească cariera politică a lui Traian Băsescu. „Nu cred că mai trebuie să-şi facă nimeni iluzii: odată ce începe fuziunea PNL cu PDL, odată ce progresează „unificarea dreptei”, va fi foarte uşor pentru Traian Băsescu să găsească soluţii de a atrage de partea sa o mare majoritate din foştii săi colegi din PDL pentru a obţine controlul noului partid!”, crede liberalul.

Acesta contrapune proiectului iniţiat  de către Crin Antonescu, revitalizarea proiectului PNL din 2007-2008, anume izolarea politică a lui Traian Băsescu şi refuzul oricărei colaborări cu politicienii apropiaţi acestuia. Orice schimbare de politică privind alianţele ar trebui să se facă doar la Congres ce va avea loc în această lună, nu prin decizia unui preşedinte demisionar cum este Crin Antonescu.

Până atunci, fac apel la toţi liberalii români să arate susţinerea lor pentru ca PNL să rămână un partid liberal. Fac apel la conducerea PNL, la liderii de la nivel local şi central să reflecteze serios asupra identităţii politice a PNL. Să asculte mesajele transmise de simpatizanţi, de membri, de primari, de aleşii locali. Să se gândească din nou la tot ceea ce ştiu despre istoria partidului, despre realizările sale, despre destinul său istoric. Să se gândească din nou dacă doresc ca la alegerile din toamnă să fie în tabăra lui Traian Băsescu sau nu. În acelaşi timp solicit să se pună capăt metodelor ruşinoase, nedemne de un partid liberal, de a impune deciziile politice prin mijloace de constrângere, prin ameninţări, prin şicane, prin blocarea accesului în sedii a tuturor celor care nu sunt de acord cu renunţarea la numele şi tradiţiile partidului„, le transmite Tăriceanu liberalilor.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!