O treime dintre români preferă să îşi ţină banii acasă pentru că nu au încredere în bănci

O treime dintre românii din mediul urban preferă să îşi ţină economiile acasă pentru că nu au încredere în bănci, în timp ce în 2006 doar 25% aveau această percepţie, şi tot o treime susţin că îşi ţin banii în bănci pentru că au încredere, procentul acestora fiind, însă, în scădere de la 43% în 2006.
Iulian Tudor
02 iun. 2014, 11:32
O treime dintre români preferă să îşi ţină banii acasă pentru că nu au încredere în bănci

„Un procent de 35% dintre intervievaţi afirmă că preferă să-şi ţină economiile acasă, pentru că nu au încredere în bănci, comparativ cu 25% care erau de acord cu această afirmaţie în 2006. Un procent de 34% dintre românii de la oraş afirmă că folosesc băncile pentru depozite, pentru că au încredere, în scădere faţă de 2006, când 43% făceau această afirmaţie”, reiese din Studiul Naţional de Audienţă (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT).

Aproximativ 55% dintre români au astăzi încredere doar în băncile mari, arată studiul menţionat, faţă de 71% cât era procentul în anul 2006.

În acelaşi timp, peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienţi. Potrivit studiului, 37% declară că apelează la împrumuturile de la bănci dacă nu reuşesc să facă rost de bani şi 24% afirmă că banca îi ajută în ceea ce vor să facă.

„În perioada măsurată, percepţia românilor a rămas constantă în ceea ce priveşte economisirea banilor: 60% cred că este important să economiseşti bani în fiecare lună, în timp ce doar 28% reuşesc să facă acest lucru”, se mai arată în documentul citat.

Studiul SNA mai relevă că, la nivel de tendinţă de piaţă, numărul deţinătorilor de credite pentru bunuri de consum şi pentru cumpărarea de maşini a scăzut. În 2011, 12% dintre români deţineau cel puţin un credit de consum, iar acum procentul a scăzut la 9%.

„De asemenea, românii rămân circumspecţi în achiziţionarea de noi credite. Intenţia de achiziţie pentru acest an este la o treime faţă de 2006, în special în cazul creditelor pentru achiziţionarea unei maşini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale”, mai reiese din studiu. Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul intenţie de a lua un credit pentru maşină, 1,5% faţă de 5,1% în 2006.

În plus, românii au devenit mai atenţi la comisioanele bancare.

„Comparativ cu 2006, când 7% dintre români acordau atenţie acestui aspect, astăzi 11% dintre români îl consideră important”, potrivit studiului citat. Astfel, comisioanele reprezintă al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmează să-şi deschidă un depozit, iar primul rămâne dobânda. 22% din populaţie consideră acum că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 33% în 2006. Din studiu mai reiese că numărul creditelor deţinute de populaţie a scăzut accelerat, însă o creştere se remarcă în zona conturilor curente şi a numărului de persoane care primesc salariul pe card.

„În prezent, 29,8% dintre români deţin un cont curent în lei, iar 25,5% îşi încasează salariul pe card”, potrivit studiului.

Tendinţele acoperă perioada 2006-2013, participanţii la studiu fiind locuitori din mediul urban cu vârsta cuprinsă între 14 şi 64 de ani. Marja de eroare este de +/-0,8%.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Limba îndepărtată care se aseamănă cu româna și care are o mulțime de cuvinte la fel. Cum se spune, de fapt, la dușman, murdar sau cioban
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Marea Autostradă, aproape gata. Se va circula ca pe circuitul de Formula 1
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul