Senatul a respins luni solicitarea Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea arestării preventive a senatorului Marius Ovidiu Isăilă, potrivit Agerpres.
Dintre senatorii prezenţi, 104 au votat împotrivă, 15 pentru şi un vot a fost anulat.
Votul a fost secret cu bile.
„Mă aflu în faţa dumneavoastră într-un moment crucial al existenţei mele, într-un moment de tensiune emoţională maximă. După cum ştiţi, DNA a cerut arestarea mea. Nu ridicarea imunităţii, aşa cum probabil ar fi fost normal, ci direct arestarea. De votul dumneavoastră de astăzi, de avizul dumneavoastră depinde nu numai evoluţia mea profesională, socială şi politică viitoare, ci şi posibilitatea de a sta alături de copiii mei”, a declarat în plen senatorul Isăilă.
El le-a transmis colegilor săi din sală că au opţiunea de a vota pentru a-l vedea „după gratii, aşa cum doresc cei de la DNA”, sau să fie judecat în libertate ‘pentru presupuse fapte de corupţie’, care nu au legătură cu activitatea sa parlamentară şi nici cu funcţia de senator.
„Am fost şi voi fi cooperant cu toate structurile de anchetă. Nu cer clemenţă şi nu solicit niciun fel de dispensă de la lege. Vreau ca faptele mele să fie analizate şi judecate aşa cum sunt, şi nu cum vor cei de la DNA. Arestarea mea este cerută acum, în timp ce făptuitorul adevărat, fostul meu, din păcate, consilier Ene Cristian se plimbă liber şi nepăsător, pentru că arestarea lui nu poate folosi în niciun fel campaniei orchestrate de DNA. El este un nimeni, nu este o persoană publică, cum sunt eu. Soarta mea ca politician, ca senator şi ca om este acum în mâinile dumneavoastră. Sunt nevinovat, timpul va arăta”, a susţinut Isăilă.
În 10 aprilie, şeful DNA a transmis Senatului cererea pentru încuviinţarea arestării preventive a senatorului PSD Ovidiu Marius Isăilă, cercetat pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Cererea de arestare preventivă a senatorului Marius Isăilă (PSD) a ajuns la Comisia juridică
Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Isăilă deoarece faptele de care este acuzat pot să-i aducă o pedeapsă mai mare de 5 ani de închisoare. „Privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, având în vedere prejudiciul produs credibilității de care trebuie să se bucure instituțiile publice, întinderea în timp a activității infracționale, modalitatea concretă de săvârșire a infracțiunilor – prin interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse, modalitatea conspirată de a aborda discuțiile cu tematică infracțională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialogul în șoaptă însoțit de gestică), precum și încercările de a șterge urmele infracțiunilor”, susţine DNA.
Marius Isăilă este acuzat că a cerut bani de la diverşi oameni de afaceri pentru ca firmele acestora să nu fie controlate de către Fisc.
„Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2014, inculpatul Isăilă Marius Ovidiu, șef serviciu în Ministerul Finanțelor și începând cu decembrie 2012 senator în Parlamentul României, a obținut importante sume de bani prin folosirea influenței pe care o avea sau pe care a lăsat să se înțeleagă că o are pe lângă funcționari publici, prin prisma relaționării profesionale în sistemul public de finanțe și ulterior ca om politic, pentru a-i determina să nu își îndeplinească în mod corect atribuțiile de serviciu. Astfel, la începutul anului 2012, Isăilă Ovidiu Marius, care era la acel moment șef serviciu în Ministerul Finanțelor Publice, a pretins, cu complicitatea lui Ene Cristian Ștefan, prin intermediarul Cristescu Cătălin, suma de 200.000 euro de la un denunțător, pentru a realiza intervenții pe lângă funcționarii ANAF ce efectuau un control la o societate comercială administrată de denunțător, în vederea soluționării favorabile sau blocării controlului. După remiterea acestei sume, Isăilă Ovidiu Marius a pretins denunțătorului, prin același intermediar, o nouă sumă de bani, respectiv 150.000 euro, pentru a influența rezultatele unui nou control”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
Potrivit procurorilor, activitatea infracţională a lui Isăilă ar fi continuat şi după ce a devenit senator. „În cursul lunii august 2013, Isăilă Ovidiu Marius prin intermediul consilierului său Ene Cristian Ștefan, i-a pretins lui Cristescu Cătălin suma de 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiți funcționari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma a avea loc în toamna aceluiași an pentru ocuparea unei funcții de inspector în cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală. La începutul lunii martie 2014, Isăilă Ovidiu Marius i-a pretins lui Cristescu Cătălin, prin intermediul aceluiași consilier Ene Cristian Ștefan, o altă sumă de 20.000 euro pentru a realiza intervenții pe lângă diferiți funcționari publici în vederea favorizării la concursul ce urma să aibă loc pentru ocuparea unor funcții în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală”, se arată în comunicat.