Poate ca dupa tot ce ai citit despre diete, ideea de a manca atat de des ti se pare de-a dreptul absurda, scrie divahair.ro. Totusi, numeroase cercetari au aratat efectele nocive ale unui regim alimentar dezechilibrat, cu adevarat devastator pentru organism si pentru mentinerea unei greutati constante.
Citeşte şi 4 reguli neobişnuite pentru a slabi şi a fi şi sănătos
Metabolismul bazal reprezinta energia de care corpul are nevoie pentru a functiona normal si include respiratul, bataile inimii, cresterea si regenerarea celulara si a tesuturilor, precum si toate reactiile metabolice care au loc in timpul acestor procese. Ai nevoie de un flux constant de energie pentru ca organismul tau sa functioneze eficient. De aceea, ideea de a manca o data la doua ore nu este deloc exagerata, atata timp cat iti contorizezi caloriile si nu faci niciun fel de exces.
Mancatul neregulat este cel mai mare dusman
Foarte multi oameni fac greseala imensa de a nu manca la ore regulate, ba chiar de a sari peste mese, in special peste micul dejun. De cate ori nu ti s-a intamplat sa iti bei repede cafeaua si sa pleci in fuga la munca, fara a te mai obosi cu masa de dimineata? Sau poate ca ai sarit special peste cateva mese pentru a slabi. Vestea proasta este ca, pe langa faptul ca te chinui, rezultat este opus fata de cel scontat. In momentul cand renunti la o masa, corpul compenseaza lipsa caloriilor si incetineste toate procesele din interiorul tau, pentru a conserva energie. Cu cat scade mai mult rata metabolica de baza, cu atat se depune mai usor grasimea. Astfel, apare mult temutul efect yo-yo al dietelor hipocalorice, in care, dupa ce slabesti, pui la loc dublul numarului de kilograme pe care le-ai pierdut.
Citeşte şi Dieta mov, ultima fiţă în rândul celebrităţilor. Vezi cum a slăbit Mariah Carey
Ce se intampla cand mananci din 2 in 2 ore?
Atunci cand mananci de cinci sau sase ori pe zi, in locul celor trei mese obligatorii, ii transmiti corpului tau mesajul ca trebuie sa arda calorii in loc sa le stocheze, ca pe timp de „criza”. Inca din 1964, s-a dovedit ca cei care iau gustari (sanatoase) au o greutate mai mica decat cei care se infometeaza. Obiceiul de a manca regulat si des mai vine cu un avantaj: ii ofera organismului tau nutrientii de care are nevoie pentru a fi sanatos.
Cum sa aplici acest principiu
Atunci cand incerci sa slabesti mancand din 2 in 2 ore, este foarte probabil sa intreci limita si sa ai un aport caloric mai mare decat e cazul. De aceea, singura solutie este sa iti calculezi caloriile, chiar daca acest obicei ti se pare obositor. Cauta pe internet un calculator special si monitorizeaza ce si cat mananci, in comparatie cu cata miscare faci si cate calorii arzi in fiecare zi. Desigur, daca nu ai incredere in ustensilele care ti se pun la dispozitie online, poti merge la un nutritionist, care te va ajuta sa afli rata metabolica de baza, dar si cat si ce trebuie sa mananci pentru a incuraja arderea grasimilor.