COD RUTIER 2014: Viteză, vorbit la telefon, nepurarea centurii de siguranţă, nefolosirea farurilor în afara localităţii, circulaţia pe interzis sau oprirea în locuri interzise – acestea sunt doar câteva dintre abaterile care vă pot „oferi” amenzi şi, implicit, puncte de penalizare. Codul Rutier prevede sancţionarea şoferilor indisciplinaţi cu puncte de penalizare. La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de 30 zile. Dacă în următoarele 12 luni, şoferul „colecţionează” alte 15 puncte de penalizare, permisul este suspendat pe o perioadă de 60 de zile. Altfel spus, în cazul în care mai acumulaţi încă odată 15 puncte, într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obţină informaţii cu privire la numărul de puncte ce i-au fost aplicate. Serviciul Rutier are o evidenţă exactă a situaţiei punctelor de penalizare.
Cei care doresc să afle câte puncte au trebuie să trimită o cerere la Serviciul Rutier, prin care să solicite acest lucru, iar aceştia vă vor trimite înapoi răspunsul la ceea ce doriţi să aflaţi.
La cererea motivată a titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se pot reduce, de către şeful Poliţiei Rutiere al judeţului pe raza căreia a fost săvârşită fapta, dar nu mai puţin de 30 de zile. De asemenea, de menţionat este faptul că în momentul în care ţi se suspendă permisul de conducere, toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment se şterg.
COD RUTIER 2014. Daca de la 1 iulie 2014, un sofer va face o greseala, cea mai mica suma pe care o va scoate din buzunar pentru incalcarea Codului rutier va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei, potrivit info-soferi.ro. Codul Rutier stabileste ca amenzile contraventionale se stabilesc in functie de numarul punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.
Daca salariul minim pe economie va creste la 900 de lei, de la 1 iulie 2014 si punctul de amenda va creste la 90 de lei de la 1 iulie 2014.
Asadar, de la 1 iulie, amenzile de circulatie sunt, in functie de clasa:
Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele:
De la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de sigurantă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amenda de 180 sau 270 de lei. Aceeaşi sanctiune este valabilă şi pentru:
Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte: