Iniţiativa, denumită SPARC, acoperă industria prelucrătoare, agricultura, sănătatea, transporturile, securitatea civilă şi gospodăriile şi face parte din eforturile de politică industrială a UE pentru a consolida poziţia Europei pe piaţa roboticii la nivel mondial (60 de miliarde de euro pe an până în 2020).
Conform estimărilor Comisiei, iniţiativa va crea peste 240.000 de locuri de muncă în Europa, fiind totodată de aşteptat o creştere a cotei de piaţă la nivel mondial a Europei la 42% (o creştere de 4 miliarde de euro pe an).
Comisia Europeană va investi 700 de milioane de euro, iar euRobotics 2,1 miliarde de euro.
‘Europa trebuie să fie un producător, şi nu doar un consumator de roboţi. Roboţii fac mai mult decât să-i înlocuiască pe oameni – ei fac de multe ori lucruri pe care oamenii nu pot sau nu vor să le facă, care îmbunătăţesc multe aspecte cum ar fi calitatea vieţii sau siguranţa noastră’, a declarat comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, citată de site-ul Comisiei.
Potrivit preşedintelui euRobotics, Bernd Liepert, SPARC va asigura competitivitatea industriilor europene de robotică. ‘Soluţiile de automatizare bazate pe roboţi sunt esenţiale pentru a depăşi provocările sociale cele mai presante de astăzi’, a argumentat el.
SPARC este deschisă tuturor companiilor europene şi instituţiilor de cercetare.