În timp ce polemica inflamează opinia publică din SUA cu privire la condiţiile capturării lui Bergdhal în Afganistan în 2009, generalul Dempsey, numărul unu în armata americană, aminteşte într-un comunicat că ‘semnele de întrebare legate de conduita acestui soldat în special sunt distincte de eforturile desfăşurate pentru recuperarea oricărui soldat american prizonier al inamicului’.
Dacă responsabilii civili şi militari americani îşi exprimau satisfacţia sâmbătă că nu au abandonat pe teren un prizonier de război, membri ai unităţii sale îl acuză pe Bowe Bergdhal că şi-a abandonat postul, ba chiar că a dezertat, înainte de a fi capturat. ‘Şefii armatei noastre nu vor închide ochii dacă o eroare deliberată a fost comisă’ de sergentul Bergdhal, promite generalul Dempsey, amintind şi dreptul acestuia la prezumţia de nevinovăţie, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Viaţa bate filmul: Soldatul eliberat după 5 ani de talibani şi-a găsit soţia într-o altă relaţie
Secretarul Armatei terestre, John McHugh, a subliniat la rândul său că US Army va face, după ce ex-prizonierul îşi va fi recuperat sănătatea, un ‘efort complet şi coordonat pentru a cunoaşte circumstanţele dispariţiei şi a captivităţii sale’.
‘Orice altă decizie va fi luată apoi potrivit regulilor şi practicilor în vigoare’, a asigurat el, precizând că această procedură – pe care McHugh nu a calificat-o drept anchetă – va consta în întrevederi cu Bowe Bergdhal. Dezertarea în timp de război rămâne teoretic pasibilă cu pedeapsa cu moartea în SUA.
Bowe Bergdhal este spitalizat în continuare în centrul medical american din Landstuhl (Germania), iar starea sa rămâne ‘staţionară’, potrivit unui comunicat al spitalului.
El nu a vorbit încă cu părinţii săi. ‘Această etapă va fi parcursă când psihologii şi alţi profesionişti în domeniul sănătăţii vor considera că este posibil’, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren