„Am discuţii foarte numeroase şi consistente cu mulţi colegi din PNL, parlamentari, aleşi locali sau simpli membri, ce manifestă o preocupare pe care o împărtăşesc legată de soarta PNL şi de profilul şi consistenţa a partidului care se pierde odată cu avansarea acestui proiect de fuziune cu PDL şi cu abandonarea familiei politice din care a făcut parte PNL. Toţi sunt preocupaţi că PNL îşi pierde identitatea liberală şi că liberalismul rămâne nereprezentat în România”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă aceste discuţii pot duce la constituirea unui nou partid politic sau a unei platforme politice liberale, Tăriceanu nu a exclus posibilitatea această precizând însă că deocamdată nu este vorba de o decizie în acest sens. „Probabil, în curând va trebui să anunţăm ceva. În măsura în care aceste frământări capătă o formă şi o concluzie concretă, vă vom ţine la curent. Acum nu am ce să spun decât îngrijorarea şi regretul că PNL pare înscris în mod iremediabil şi irevocabil pe drumul abandonării profilului său liberal şi al conţinutului liberal (…) Ceva trebuie făcut în mod clar”, a apreciat fostul preşedinte al PNL.
Tăriceanu a evitat să comenteze posibila candidatură a lui Klaus Johannis la alegerile prezidenţiale din 2014, dar a avertizat că deciziile PNL ar trebui să ţină seama de dorinţele electoratului. „În PNL, deciziile strategice s-au luat de un grup restrâns de lideri fără să se ţină de părerea electoratului, iar acest lucru a fost sancţionat dur de tot la alegerile pentru Parlamentul European”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
Imediat după ruperea USL, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat crearea unui comitet de iniţiativă pentru înfiinţarea Partidului Reformator Liberal.
„Am luat decizia de a crea comitetul de iniţiativă pentru înfiinţarea Partidului Reformator Liberal, care va coagula şi va organiza la nivel naţional pe toţi care ni se alătură. În perioada imediat următoare vom demara inclusiv constituirea grupurilor de iniţiativă locale”, a scris Tăriceanu pe pagina de facebook ‘Partidul Reformator Liberal’, transmitea Agerpres.
El susţine că atât persoane publice, reprezentanţi ai profesiilor liberale şi ai mediului de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic intelectuali, cât şi oameni simpli l-au asigurat de sprijinul lor.
Tăriceanu spune că a decis înfiinţarea Partidul Reformator Liberal din două considerente: „În primul rând trebuie să-i aducem împreună pe toţi cei care cred în valorile şi principiile liberale. Contăm pe sprijinul celor care au convingerea că a venit timpul ca România să aibă pentru prima dată un preşedinte liberal”.
La scurtă vreme, Tăriceanu a renunţat la proiect iar la sfârşitul lunii trecute a încercat chiar să se reînscrie în PNL, însă demersul său a eşuat.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, pe 22 mai, că senatorul Călin Popescu-Tăriceanu nu este reînscris legal în partid, punctând că la Satu Mare s-a procedat ilegal.
„Nu este înscris legal, statutar, pentru că o prevedere extrem de explicită a statutului spune că un cetăţean se poate înscrie în PNL – şi îi aşteptăm pe toţi cetăţenii, chiar mulţi s-au înscris în ultimele zile – la organizaţia din localitatea pe raza căreia domiciliază sau în care are serviciul. Nu este cazul, dl Tăriceanu nu domiciliază acolo. Şi acolo s-a procedat ilegal. Grupuri de oameni apropiaţi lui Ovidiu Silaghi după 20 de ani de conducere de către Ovidiu Silaghi a acestei organizaţii, o majoritate dintre aceştia s-au strâns, dânşii susţin un candidat PSD, Silaghi fiind candidat PSD. Singurul lucru care contează nu este nici că dl Tăriceanu face atâtea piruete de i se văd desuurile roşii şi subţiri, contează că în Satu Mare alegătorii liberali, o mână de primari sunt în acest moment trişaţi pe faţă”, a spus Antonescu, citat de Agerpres.