Băsescu, Ponta şi Antonescu, acuzaţi în acelaşi proces de către Consiliul Naţional Secuiesc

Consiliul Naţional al Secuilor i-a dat în judecată pe Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Liviu Dragnea sub acuzaţia de afirmaţii discriminatorii şi defăimătoare la adresa etniei. Iniţial, Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării le-a dat câştig de cauză politicienilor, însă secuii au atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.
Filip Stan
05 iun. 2014, 06:49
Băsescu, Ponta şi Antonescu, acuzaţi în acelaşi proces de către Consiliul Naţional Secuiesc

Preşedintele, premierul, vicepremierul şi fostul preşedinte al Senatului au fost citaţi de către Curtea de Apel Bucureşti să se înfăţişeze în instanţă la termenul de joi al procesului, la ora 12.

Liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, i-a reclamat pe 5 septembrie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi vicepremierul Liviu Dragnea pentru discriminare etnică în legătură cu regionalizarea, informează Agerpres.

„Obiectul prezentei petiţii îl prezintă enunţul făcut de un număr însemnat de politicieni, conform căruia este exclus, ca în cursul reorganizării administrative din România să fie creată o regiune cu populaţie preponderent maghiară. Cu alte cuvinte aceasta înseamnă, că toate regiunile care se vor crea vor avem populaţie preponderent română (…) Solicit să constataţi că Traian Băsescu, preşedintele României, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, Victor Ponta, premierul României, respectiv Liviu Dragnea, vicepremierul României, discriminează pe criterii etnice şi să luaţi toate măsurile legale ca cei în culpă să-şi primească pedeapsa cuvenită, iar pe viitor aşa ceva să nu se mai întâmple”, a arătat Izsak în petiţia dată publicităţii joi şi adresată „în numele poporului secuiesc”.

El cere CNCD să constate că este un factor agravant faptul că cei reclamaţi sunt chiar conducătorii ţării, adăugând că acest lucru necesită ca sancţiunile „să fie foarte clare şi ferme”.

Liderul CNS susţine că în reorganizarea administrativă a României trebuie să se ţină cont că în România există un număr însemnat de cetăţeni de altă naţionalitate decât cea română, iar „cu ocazia delimitării acestor noi unităţi administrativ-teritoriale trebuie avut în vedere ca drepturile acestor cetăţeni să fie respectate, în conformitate cu o serie de documente internaţionale, care au fost ratificate de România”.

„Mai mult decât atât, pentru poporul secuiesc această reorganizare înseamnă o oportunitate de a-şi recâştiga acele drepturi care i-au fost anulate cu ocazia reorganizării administrativ-teritoriale din 1968, şi anume acela, ca teritoriul locuit de ei să formeze o unitate teritorial-administrativă de sine stătătoare. De când reorganizarea administrativă este pe ordinea zilei, reprezentanţii secuimii au formulat în repetate rânduri şi în mod public acest deziderat, iar enunţul, conform căreia nu se va organiza nici o regiune unde populaţia maghiară va forma majoritatea vine din partea politicienilor amintiţi mai sus ca un răspuns la acest deziderat. Aceasta înseamnă, că în conformitate cu planurile lor, toate regiunile administrative vor avea populaţie preponderent românească, adică se urmăreşte în mod expres, ca în toate regiunile populaţia maghiară să fie minoritară”, a susţinut Izsak Balazs

El consideră că dacă vor fi în practică planurile de reorganizare anunţate de conducătorii menţionaţi, atunci România şi-ar încălca o serie de angajamente internaţionale şi ar comite şi o discriminare la adresa cetăţenilor români de naţionalitate maghiară.

„Politicienii menţionaţi mai sus câteodată încearcă să mascheze aceste tendinţe cu presupuse cauze economice, dar fără să aducă argumente pertinente în acest sens, iar accentul este pus mereu pe faptul că nu acceptă ideea ca să existe măcar o regiune cu populaţie preponderent maghiară. Scopul lor este în mod evident de a crea impresia că reorganizarea se va face după criterii neutre din punct de vedere etnic, dar este clar pentru toată lumea că reorganizarea teritorială preconizată şi dorită de dânşii ar discrimina cetăţenii români de etnie maghiară”, se concluzionează în petiţia transmisă CNCD de Izsak Balazs.

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...