RCA: Cum îţi repari maşina daca ai avut neşansa să fi lovit de o maşină înmatriculată în Bulgaria

RCA 2014: Pe şoselele ţării circulă tot mai multe autoturisme înmatriculate în altă ţară, în special în Bulgaria. Poliţiştii rutieri spun că au o evidenţă a acestor maşini şi că, în traficul rutier, se regăsesc zilnic câteva mii de autovehicule cu numere străine. De aceea, în ultima vreme, tot mai mulţi şoferi ajung să fie implicaţi, nu din vina lor, în accidente rutiere, fie ele banale tamponări sau chiar mai rău, cu maşini din alte ţări. Marea problemă care se pune este cea a despăgubirii sau reparării autoturismului pe poliţa RCA a şoferului străin. Cum se face, cât durează, unde trebuie să te adresezi? Abia acum începe calvarul.
Iulian Tudor
05 iun. 2014, 08:48
RCA: Cum îţi repari maşina daca ai avut neşansa să fi lovit de o maşină înmatriculată în Bulgaria

RCA 2014: Potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dacă te afli în România, dar vehiculul care a provocat accidental este înmatriculat într-un stat membru SEE (Spaţiul Economic European-adică statele membre ale Uniunii Europene şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), şi să luăm exemplul Italiei, trebuie să vă adresaţi Biroului Carte Verde din România (BAAR), scrie cugetliber.ro.

Citeşte şi Doi bulgari au murit într-un accident rutier în judeţul Hunedoara

Acesta va identifica corespondentul de pe teritoriul României al societăţii de asigurare străine (a vinovatului). Apoi, trebuie să vă adresaţi acestui corespondent pentru a aviza dauna. Dacă societatea de asigurare nu are corespondent numit pe teritoriul României, gestionarea cazului de daună se va face prin BAAR, explică reprezentanţii ASF. Aceeaşi este procedura şi în cazul în care autoturismul care a provocat o daună este înmatriculat într-un stat din afara SEE, dar semnatar al convenţiei Carte Verde, aşa cum este Turcia, de exemplu.

Citeşte şi Două maşini în flăcări, în urma unui accident rutier VIDEO

Lucrurile se mai schimbă în momentul în care vorbim despre o maşină înmatriculată într-un stat din afara SEE şi care nu este nici semnatar al convenţiei Carte Verde, aşa cum este, de pildă, SUA. În acest caz, trebuie să vă adresaţi societăţii de asigurare care a eliberat asigurarea de frontieră a vinovatului, care va deschide dosar de daună. Dacă nu cunoaşteţi societatea de asigurare care a eliberat asigurarea de frontieră a vinovatului, vă puteţi adresa BAAR, care va încerca să identifice care este această societate.

RCA 2014: Dansul începe la uşa service-ului

Lucrurile par destul de simple, însă nu sunt neapărat aşa, în cazul unui accident cu o maşină înmatriculată în altă ţară. Tocmai de aceea, majoritatea service-urilor de marcă evită să preia maşini implicate în accidente cu alte autoturisme înmatriculate în străinătate.

„Maşinile mai vechi ajung în alte service-uri, nu la noi. Dacă un client de-al nostru cu o maşină nouă, de doi, trei ani, vine la noi în service pe sistemul acesta, de obicei îşi face maşina pe asigurarea Casco. Pe RCA este foarte, foarte complicat. Poate să treacă şi cinci, şase luni până când ne recuperăm banii. Cei care fac RCA-uri se mişcă în general foarte greu şi ne complică foarte mult viaţa, în sensul că nu decontează, sau dacă decontează ne condiţionează să facem reducere la factură. Dar în general noi nu prea lucrăm cu ei pentru că ştim care este situaţia. Nu prea trimit nici societăţile de asigurare la service-uri de marcă pentru că au tot interesul să fie cât mai ieftin. Nu-i interesează calitatea lucrării, îi interesează doar să fie cât mai ieftin şi atunci îi trimit pe oameni la tot felul de service-uri care au un tarif de manoperă stabilit de ei. Evităm situaţiile de genul acesta. Decât să fac o reparaţie şi să-mi iau banii peste cinci luni, mai bine nu o fac”, a precizat Ionuţ Carataş, reprezentant al unui important dealer auto din Constanţa.

Aşadar, service-urile mai mici rămân singura soluţie a şoferilor fără Casco. Chiar dacă aşteaptă câteva luni bune să le vină banii de la asigurator, reprezintă totuşi un venit de care nu se pot lipsi.

Trei săptămâni şi reparaţii de mântuială

Ovidiu este unul dintre ghinioniştii care s-a trezit în urmă cu ceva timp cu maşina avariată din cauza unui constănţean care era la volanul unei maşini înmatriculate, bineînţeles, în Bulgaria. Spune că lucrurile au mers destul de uşor în cazul său, însă, nu a fost nici pe departe mulţumit de reparaţii: „Pe asigurarea şoferului vinovat era trecut şi un număr de România, de Bucureşti, la care poţi suna, în caz de accident. Am sunat, am trimis copii după acte, am făcut fotografii la maşini şi m-au trimis, după ce au întocmit un dosar, la un service din Constanţa, undeva în zona IPMC. A durat trei săptămâni, dar maşina nu a fost făcută cum trebuia, aşa că am dus şi bani de acasă”, povesteşte şoferul.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Zodiile binecuvântate săptămâna viitoare. Cinci nativi sunt pe cai mari până pe 28 iulie
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
ITP-ul va fi marele test pentru șoferi. Totul se schimbă, autoritățile sunt în alertă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'