Companiile plătesc în prezent redevenţe cuprinse între 3% şi 13,5% din producţia de petrol şi gaze, în funcţie de cantitatea extrasă. Oficialii lucrează la un nou sistem, care va fi probabil finalizat după alegerile prezidenţiale din noiembrie. România este a doua cea mai săracă ţară a UE, dar are propriile sale resurse energetice, inclusiv gaze naturale şi cărbune. Analiştii spun că redevenţele relativ scăzute împiedică optima valorificare a resurselor. Bucureştiul a purtat discuţii extinse cu FMI pentru actualizarea sistemului de redevenţe, în acelaşi timp având grijă să nu facă investiţiile prohibitiv de scumpe, a spus în aprilie ministrul de finanţe Ioana Petrescu.
„La nivel european şi global, nu putem avea aceleaşi redevenţe pentru offshore şi onshore, deoarece există diferenţe uriaşe de investiţii şi profit”, a declarat Ponta reporterilor, pe marginea unui seminar pe teme energetice. „Lucrăm la un sistem diferenţiat care va menţine exploatările marine profitabile”, a spus el, adăugând că „legea şi practica internaţionale sunt foarte clare, nu se poate aplica o nouă lege pentru acordurile vechi, căci am pierde procese rezultate”. România a lăsat redevenţele neschimbate în ultimii 10 ani, o condiţie convenită la privatizarea în 2004 a grupului de petrol şi gaze Petrom, deţinut în prezent de OMV din Austria. Şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, ANRM, a declarat miercuri că unele dintre concesiunile şi licenţele actuale vor expira în următorii 5-7 ani. Gheorghe Duţu a declarat că noile taxe vor lua în considerare extracţia onshore, offshore şi de adâncime, pentru care taxele ar trebui să fie suficient de mici pentru a fi atractive pentru investitori.
„O opţiune este de a suprataxa profitul pentru câmpurile forte, dar încă lucrăm la sistemul”, a spus Duţu.
Mariana Gheorghe, director executiv al Petrom, a declarat că niciuna dintre licenţele de producţie ale companiei nu va expira pe termen scurt. Ea a adăugat că firma a investit aproximativ 10 miliarde de euro în ultimul deceniu în operaţiunile sale pe uscat, şi caută posibilităţi off-shore. Petrom deţine în comun cu ExxonMobil un puţ de adâncime în Marea Neagră. Operat de ExxonMobil, Domino – 1 este prima explorare de adâncime în apele româneşti şi este situat în blocul Neptun, la 170 km în larg.