ZIUA Z: 70 de ani de la ziua care a schimbat soarta Europei

ZIUA Z: Veteranii şi şefii de stat care vor celebra Ziua Z în 2014 se vor bucura de un cer mai blând decât au avut parte soldaţii la 6 iunie 1944. În absenţa soarelui, Aliaţii au avut în această zi un alt avantaj în faţa germanilor - acela de a fi informaţi despre starea vremii de meteorologii lor, relatează France Presse.
Alina Costache
05 iun. 2014, 09:43
ZIUA Z: 70 de ani de la ziua care a schimbat soarta Europei

Una dintre cele mai mari operaţiuni amfibie efectuate vreodată în istorie nu a presupus doar confruntarea a mii de clădiri şi avioane şi a zeci de mii de soldaţi cu Zidul Atlantic, ci a dat naştere şi unei competiţii la distanţă între meteorologii celor două tabere, relevă un studiu realizat de Meteo France cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Ziua Z.

În această cursă vitală de informare, Aliaţii au fost cu un pas înainte, spune Franck Baraer, climatologul care a coordonat cercetarea. Pornind de la datele de la acea vreme, Meteo-France a elaborat două hărţi pedagogice, disponibile pe site-ul său de internet. 

Pe una dintre ele, care reflectă situaţia în ajunul Debarcării la ora 00.00, se poate vedea prezenţa unei depresiuni la nord de insulele britanice. Pe coastele normande plouă, cerul este acoperit de nori, vizibilitatea este redusă, se anunţă intensificări de vânt. Condiţiile nu sunt favorabile pentru bombardamente, paraşutări şi declanşarea unei ‘mari cruciade’, potrivit cuvintelor generalului Eisenhower.

Conştient de importanţa condiţiilor meteo pentru succesul operaţiunii, Eisenhower a decis să o amâne cu 24 de ore. Aceeaşi hartă din 5 iunie arată un front atmosferic rece deasupra Angliei, ceea ce anunţa o înseninare.

La 6 iunie, deasupra coastelor normande era senin. Meteorologii aliaţi ‘au avut mai multe elemente decât germanii pentru a anticipa vremea, ceea ce explică (…), poate, faptul că (germanii) nu au luat măsurile care ar fi schimbat cursul istoriei’, a declarat Franck Baraer.

Climatologul face din nou trimitere la două hărţi din epocă, una britanică, cealaltă germană. Ele arată că germanii nu aveau informaţii directe din zonele pe care nu le ocupau şi, bazându-se doar pe extrapolarea hărţilor lor, nu au ştiut de înseninarea care se anunţa pentru 6 iunie. 

În zorii istoricei zile, vremea era departe de a fi optimă, dar mult mai bună decât în ajun. Germanii şi aliaţii erau angajaţi în luptă sub un cer ‘aproape acoperit de Stratocumulus, nori la o înălţime de aproximativ 600-700 de metri, care nu dădeau precipitaţii’ şi, ceea ce era important, deschideau spaţiul aerian. O briză de 3 sau 4 pe scara Beaufort provoca valuri mici sau o mare agitată, temperatura de aproximativ 16 grade, normală pentru respectiva perioadă.

Condiţiile meteo ale acelor zile decisive sunt cunoscute de ani de zile, recunoaşte Meteo-France, dar cercetările recente efectuate în vederea celei de-a 70-a aniversări au permis rafinarea informaţiilor şi a hărţilor. Ele au permis, de exemplu, scoaterea la lumină din Arhivele naţionale a unui carnet de observaţii meteorologice păstrat de germani la Havre, în apropierea plajelor unde a avut loc debarcarea. Acest lucru este foarte valoros, spune Baraer, deoarece conţine harta vremii oră de oră pe tot parcursul zilei de 6 iunie, cu câteva întreruperi determinate de alerte aeriene, ceea ce a permis reconstituirea de hărţi, a arătat la ce oră a trecut faimosul front rece care se vedea deasupra Angliei la 5 iunie.

Multe informaţii meteorologice s-au pierdut în tumultul acelor ani. Dar, potrivit lui Baraer, în arhivele naţionale au mai fost găsite însemnările făcute la Molay de un voluntar francez pentru oficiul naţional de meteorologie. Acestea se întrerup după 5 iunie şi sunt reluate abia pe 15 iunie, după eliberarea localităţii.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Alegeri în Statele Unite, Joe Biden renunță la cursa prezidențială
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Dentista din Brăila își cunoștea presupusul ucigaș! Mama bărbatului a făcut dezvăluiri inedite + unde s-ar fi aflat el când
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Traian Băsescu: România nu poate ajuta Moldova cu trupe fără renunțarea la neutralitate
MediaFlux
LUMEA intră în RĂZBOI! RUSIA a ANUNȚAT după GESTUL NATO
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'