Pentru acest an, BCE mizează pe o creştere a preţurilor în zona euro de 0,7%, mai puţin faţă de avansul de un procent preconizat în luna martie şi mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze în 2015 inflaţia în zona euro ar urma să ajungă la 1,1%, mai puţin faţă de 1,3% cât estima anterior, şi la 1,4% în 2016, faţă de 1,5% cât prognoza în luna martie, scrie Agerpres.
În ceea ce priveşte creşterea PIB, stafful BCE prognozează că economia zonei euro va înregistra în acest an un avans de un procent, mai puţin decât creşterea de 1,2% preconizată în urmă cu trei luni, dar va accelera la 1,7% anul viitor, puţin mai bine decât prognozele anterioare care vorbeau de o creştere de 1,5%. Pentru 2016 analiştii BCE au lăsat estimările de creştere la 1,8%.
Citeşte şi România a înregistrat, în aprilie, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE, 1,6%
În încercarea de a încuraja băncile să acorde mai multe credite, Consiliul guvernatorilor BCE a decis joi să reducă dobânda de bază la nivelul record de 0,15%, să scadă dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40% (de la 0,75% anterior) şi, pentru prima dată în istorie, a plasat rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ (la minus 0,10%).
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că dobânzile BCE nu vor coborî mai mult de nivelul actual. ‘Dobânzile cheie ale BCE vor rămâne la nivelele actuale pentru o perioadă prelungită de timp având în vedere prognoza actuală de inflaţie’, a declarat Draghi. Acesta a precizat că dobânzile vor începe să crească doar atunci când va reveni şi creşterea economică.
Potrivit Eurostat, în perioada ianuarie-martie 2014, economia zonei euro a înregistrat o expansiune de 0,2%, faţă de 03% în trimestrul patru din 2013, în timp ce în Uniunea Europeană ritmul de creştere a încetinit la 0,3% de la 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut.
Citeşte şi CNP estimează o inflaţie de 3,5% la finele lui 2014 şi o medie anuală de 2,2%