RUSALII 2014. Peste 100.000 de credincioşi sunt aşteptaţi la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

RUSALII 2014. Peste o sută de mii de credincioşi din toată lumea sunt aşteptaţi, sâmbătă, pe muntele Şumuleul Mic, de lângă Miercurea Ciuc, la marele pelerinaj de Rusaliile catolice, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est.
Iulian Tudor
07 iun. 2014, 09:35
RUSALII 2014. Peste 100.000 de credincioşi sunt aşteptaţi la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

RUSALII 2014. Unii pelerini au ajuns de vineri seara la catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc şi au petrecut în lăcaşul de cult o noapte de veghe şi rugăciune. Alte grupuri de credincioşi se îndreaptă dimineaţă spre muntele Şumuleul Mic acolo unde, de la un altar în aer liber, va fi oficiată Sfânta Liturghie, potrivit Agerpres.

Unii dintre pelerini au venit pe jos de la distanţe foarte mari, de sute de kilometri şi spun că nu simt oboseala şi durerea pentru că Fecioara Maria le este mereu alături. La fel ca şi în anii trecuţi, aproximativ 3500 de pelerini din Ungaria au fost aduşi la Miercurea Ciuc cu trei trenuri turistice. Grupurile de credincioşi poartă în mâini steaguri religioase, împodobite cu crenguţe verzi şi cântă imnuri religioase.

VEZI ŞI RUSALII 2014: Spectacole cu statui vivante în Herăstrău

Conform tradiţiei, ei se opresc mai întâi la Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc şi se roagă la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în centrul acestui pelerinaj, după care pornesc spre locul oficierii slujbei. Unii dintre credincioşi nu merg pe traseul obişnuit ci urcă pe un deal abrupt, denumit ‘Drumul Crucii’, aflat la câteva sute de metri de catedrală şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire ale lui Iisus pe Golgota.

Potrivit programului, în jurul orei 10,30, este scos din biserică Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, care va fi purtat de Böjte Csongor şi Süket Hunor, elevi merituoşi ai Liceului Teologic Romano-Catolic ”Segítõ Mária” din Miercurea Ciuc, iar întreaga procesiune va porni spre altarul în aer liber de pe muntele Şumuleu.

Sfânta Liturghie va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, IPS dr Jakubinyi Gyorgy, iar singurul invitat va fi oratorul pelerinajului, preotul decan de Mureş şi Târnave, Olah Denes. Reprezentanţii Ordinului Franciscanilor spun că toţi ceilalţi participanţi, indiferent de funcţiile lor, sunt simpli pelerini.

RUSALII 2014. TRADIŢII şi OBICEIURI în Duminica Mare. Iată ce NU trebuie să faci în această zi

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste patru secole. În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia, adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. În acest timp, cei rămaşi la biserică – bătrânii, femeile şi copiii – s-au rugat la statuia Fecioarei Maria ca să-i ajute să-şi apere credinţa.

După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi, împreună cu ceilalţi, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare, exprimându-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni, înconjoară în procesiune dealul Şumuleul Mic, iar la coborâre îşi împodobesc steagurile cu crengi de mesteacăn. De câţiva ani, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, dar şi autorităţile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Iadul prin care trece acest curier din Bangladesh, care livrează mâncare pe 40 de grade în București 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'