În contextul relaţiilor tensionate cu Rusia, ca urmare a acţiunilor acestei ţări în Ucraina, acest exerciţiu ‘pe termen scurt’ şi prevăzut de multă vreme, constituie ‘o nouă demonstraţie privind angajamentul SUA în faţa NATO‘, a afirmat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului.
Citeşte şi Ororile RĂZBOIULUI. Cele mai SÂNGEROASE 10 Armate ale ultimilor 20 de ani
SUA şi-au multiplicat, în ultimele săptămâni, desfăşurările de mijloace militare, pentru a-şi asigura aliaţii est-europeni, îngrijoraţi de acţiunile Moscovei.
Cele două bombardiere B-2 Spirit au ajuns duminică la baza aeriană britanică Faiford, raliindu-se altor trei bombardiere strategice americane B-52, sosite la 4 iunie la această bază situată la vest de Londra.
Desfăşurarea preţioaselor bombardiere B-2 în străinătate este un eveniment rar, în condiţiile în care SUA doresc să păstreze secretul cu privire la aceste aparate, din care nu deţin decât 20 de exemplare.
În primăvara lui 2013, în plină criză cu Phenianul, un B-2 a survolat Coreea de Sud pentru un exerciţiu, fapt pe care Washingtonul a ţinut să-l aducă la cunoştinţa Coreii de Nord.
Amplasate la baza din Whiteman (Missouri, centrul SUA), bombardierele B-2 au fost concepute pentru a străpunge apărări aeriene puternice şi a lansa zeci de bombe de mare precizie, convenţionale sau nucleare.
Manevre în ţările baltice
NATO a început manevre militare de amploare în ţările baltice. Circa 4.700 de militari şi 800 de vehicule din Marea Britanie, Canada, SUA, Finlanda sau Polonia participă la aceste manevre, care se derulează în apropiere de capitala letonă Riga.
Cele trei foste republici sovietice – Lituania, Letonia şi Estonia -, intrate în NATO în 2004, sunt îngrijorate de potenţialul militar în creştere al Rusiei la frontierele lor, criza ucraineană întărind aceste nelinişti, comentează France Presse. v’Exerciţiul este foarte important, dată fiind situaţia de securitate actuală’, a declarat presei ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis, scrie Agerpres.
Rusia a criticat exerciţiul, catalogându-l drept ‘o manifestare de intenţii ostile’, conform ministrului rus al apărării, Vladimir Titov, citat de agenţia Interfax. ‘Desfăşurarea de trupe suplimentare ale NATO în Europa centrală şi orientală, chiar în baza unei rotaţii, este o încălcare a acordurilor între Rusia şi Alianţă’, a spus el.
Exerciţiul, care ar urma să continue marţi în Lituania, se va încheia la 20 iunie