Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi, Mihai Dumitru Chezan, reprezentantul legal al SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată, iar Mihaela Bărbos, director operaţii – tranzacţii la SC Tower SRL, este acuzată de înşelăciune calificată în formă continuată.
De asemenea, procurorii au trimis în judecată SC Clark International SRL (denumirea anterioară SC Tower SRL) şi SC Sterling International Development SRL (denumirea anterioară SC Tower Development SRL), ambele pentru înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată.
Procurorii susţin că Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos au organizat şi executat, în perioada decembrie 2007 – mai 2011, o activitate complexă prin care au indus în eroare şi păgubit un număr mare de părţi civile, prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL.
Cei doi au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj-Napoca, sens în care au încheiat un acord de asociere cu USAMV Cluj Napoca (proprietara terenului pe care urmau a fi construite imobilele) şi au solicitat şi au obţinut mai multe autorizaţii de construire.
După parcurgerea acestor etape preliminare, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar, Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor), determinând numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea-cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare în clădirile care urmau a fi edificate.
În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat.
Pentru a fi mai convingători, Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos au cheltuit sume importante de bani pentru prezentarea unei imagini publice cât mai favorabile (pentru amenajarea unor sedii, pentru achiziţionarea unui parc de autovehicule de lux) şi au demarat executarea lucrărilor de construcţie efectivă la unele dintre imobilele din cadrul proiectului, fapt care a fost de natură să convingă persoanele interesate în cumpărarea unor apartamente, de seriozitatea şi capacitatea financiară suficientă a constructorilor.
În realitate, Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos nu deţineau capacitatea şi resursele financiare de a duce la bun sfârşit proiectul, fapt pe care îl cunoşteau, însă l-au ascuns victimelor.
În scurt timp, lucrările de construcţie au fost tergiversate şi, în cele din urmă, stopate, fapt care a dat naştere, treptat, unei situaţii tensionate.
Cu toate acestea, Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos şi-au multiplicat eforturile şi activităţile de inducere în eroare a cumpărătorilor, devenind din ce în ce mai agresivi şi mai insistenţi, solicitându-le acestora să plătească în continuare sume mari de bani, invocând diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrărilor.
Totodată, pentru a tergiversa rezolvarea situaţiei şi a obţine prelungirea termenelor de predare a apartamentelor promise, cei doi au cesionat proiectul Tower Park din patrimoniul SC Tower SRL în patrimoniul SC Tower Development SRL, reuşind în această modalitate să convingă numeroase părţi civile să accepte semnarea unor acte adiţionale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare şi plata unor sume suplimentare de bani.
În tot acest interval, Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor.
În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor.
Părţile vătămate susţin că ar fi fost induse în eroare, în ceea ce priveşte posibilităţile reale de construcţie a apartamentelor promise, fiind determinate în acest mod să plătească diverse sume de bani, în temeiul antecontractelor încheiate.
În cele din urmă, apartamentele respective nu au fost construite/finalizate, iar părţile civile nu şi-au putut recupera sumele de bani date.
În vederea menţinerii în eroare a victimelor, Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos au pretins că au reuşit să identifice alţi investitori germani sau italieni, care ar fi dispuşi să investească în proiectul Tower, solicitând victimelor plata unor sume suplimentare de bani.
În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Mihai Chezan şi SC Clark International SRL Cluj-Napoca, prin instituirea sechestrului.
Bunurile sechestrate au fost evaluate la 275.000 euro (bunurile lui Mihai Chezan) şi, respectiv, 1.500.000 euro (bunurile SC Clark International SRL Cluj-Napoca).
Dosarul se va judeca la Tribunalul Cluj.
Citeşte şi Directoarea unei bănci, trimisă în judecată pentru luare de mită şi înşelăciune