BACALAUREAT 2014. „Numărul de elevi înscrişi anul acesta la examenul de Bacalaureat este un număr decent şi comparabil cu anii trecuţi. Această informaţie a fost vehiculată şi anul trecut, ba mai mult, s-a spus că au fost descurajaţi să se înscrie în examen. Eu nu cred că un profesor îşi permite aşa ceva. Dacă o face, greşeşte„, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, potrivit Agerpres.
Ministrul îşi exprimase anterior îndoiala că la această sesiune de Bacalaureat s-a înregistrat o scădere importantă a numărului de înscrieri, dar a evitat să facă alte comentarii pe această temă înainte de a verifica datele.
„Eu cred că anul acesta sunt mai mulţi, dar trebuie să mă uit pe date. Anul trecut au fost mai puţini la Bacalaureat. (…) Din memorie, anul acesta sunt mai mulţi decât anul trecut, dar trebuie să verific. Mă voi duce, voi verifica, oricum datele sunt comparabile. (…) Repet, cred că numărul de înscrişi anul acesta este comparabil cu cel de anul trecut. Nu aici este fenomenul, eu cred că trebuie să ne uităm cu mai multă atenţie la promovabilitate, iar promovabilitatea, după cum ştiţi, este în creştere„, a spus ministrul Educaţiei.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Educaţiei Naţionale, la actuala sesiune de bacalaureat s-au înscris 161.705 candidaţi, dintre care 129.841 absolvenţi ai promoţiei 2013 – 2014 şi 31.864 absolvenţi din promoţiile anterioare. Pentru susţinerea examenului naţional de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2013 au fost înscrişi 187.898 de absolvenţi.
CITREŞTE ŞI: Bacalaureat 2014: Dezastru la Sibiu, o treime dintre aboslvenţi au chiulit la prima probă de la Bac 2014
Pricopie: În 2015 nu vor fi schimbări privind modul de desfăşurare a examenului de bacalaureat
Modul de desfăşurare a examenului de bacalaureat va fi, anul viitor, similar celui de anul acesta, fiind posibile doar mici îmbunătăţiri care nu vor afecta conţinutul sau metodologia, a anunţat marţi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
„Pentru anul viitor nu vor fi schimbări pe modul de desfăşurare a examenului, nici pe conţinut, pe probe, pentru că legal nu ai cum, nici pe metodologie. Dacă sunt lucruri pe care le vom învăţa sau pe care le vom descoperi pe parcursul acestui examen şi pe care va trebui să le clarificăm, asta e altceva, clarificăm un anumit aspect, dar nu facem schimbări„, a declarat Remus Pricopie.
În opinia sa, sistemul de învăţământ din România are nevoie în primul rând de stabilitate, inclusiv în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a examenelor.
„Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l asigurăm noi, în sistemul de educaţie, este un anumit tip de stabilitate. Sigur că apar lucruri pe care trebuie să le reglezi, să le completezi, poate chiar să le schimbi, dar nu poţi să o faci dintr-o dată. (…) Nu intenţionez să fac modificări pe structura examenului da bacalaureat. Sunt o serie de calibrări care au fost făcute (…). Mai departe cred că sunt o serie de ajustări, în vederea unei mai bune pregătiri a examenului de bacalaureat, dar şi o serie de măsuri pe care trebuie să le luăm post examen de bacalaureat”, a spus ministrul Educaţiei.
El s-a pronunţat, în context, în favoarea menţinerii actualului sistem de evaluare a candidaţilor la probele orale, prin acordarea de calificative. „Rolul probelor orale este unul, din punct de vedere pedagogic, extrem de important. (…) Un al doilea lucru pe care noi trebuie să-l discutăm şi să-l înţelegem este semnificaţia notei. (…) De fapt, educaţia înseamnă şi altceva în afară de note. Nu toate lucrurile pe care le obţii în procesul de educaţie se măsoară prin note, calificativele au şi ele rolul lor. (…) Şcoala trebuie să pregătească tinerii pentru viaţă şi lucrul acesta îl faci aplicând diferite unităţi de măsură, nu una singură„, a explicat Remus Pricopie.