Codruţa Kövesi a descris relaţia sa cu procurorul general, Marius Niţu, drept una „instituţională, tehnică”, însă în continuare procurorul-şef al DNA este nemulţumită de modul în care a fost îndepărat Lucian Papici din funcţia de conducere pe care o deţinea în DNA. „În ‘momentul Papici’, eu, ca un conducător de instituţie, am apărat DNA şi o să fac acest lucru de câte ori cineva va interveni brusc în activitatea DNA. Nu e normal ca un procuror să fie sancţionat în acest fel pentru că a făcut o anchetă într-un dosar important”, a declarat Kövesi.
Întrebată dacă Marius Niţu apără sistemul de justiţie, Kövesi s-a arătat rezervată. „Să vedem. N-am mai avut momente grele, dar când vor apărea să vedem cine apără şi cine nu DNA. Eu sigur da„, a spus şefa procurorilor anticorupţie. „Voi apăra orice procuror DNA cât timp îşi face treaba. Nu voi permite nimănui să schimbe procurori şi să intervină în activitatea Direcţiei, pentru că facem anchete privind persoane importante„, a avertizat Kövesi.
Ea a avertizat că funcţionarea instituţiilor româneşti încă depinde foarte mult de persoanele din fruntea lor. „Uitaţi-vă la ICCJ. Era o perioadă când dosarele zăceau. A venit doamna Stanciu, lucrurile au fost impulsionate. La fel cu CSM, lucrurile se schimbă în bine sau mai puţin bine în funcţie de cine conduce. Conducătorul imprimă priorităţile, ritmul. Procurorii prind curaj, trebuie să fie sprijiniţi, să ştie că indiferent dacă iau un ministru sau un primar, cineva e alături de ei şi îi susţine”, a spus fostul procuror general.
Pe de altă parte, Kövesi crede că procurorii anticorupţie au atins un nivel de profesionalism suficient de mare încât să reziste presiunilor politice şi a unei eventuale schimbări a conducerii. „Indiferent dacă şefii vor fi schimbaţi, procurorii DNA îşi vor continua activitatea. Depinde însă dacă vor fi lăsaţi să-şi faca treaba. Dar dacă cineva îşi imaginează că va putea să dea afară toţi procurorii din DNA, se înşeală. Iar munca o fac ei, şeful trebuie doar să nu-i incurce„, a spus procurorul-şef al DNA.
Ea a spus că activitatea în creştere a Direcţiei se datorează ocupării unor locuri vacante din organigramă, dar şi a creşterii denunţurilor venite din partea cetăţenilor. „Creşte încrederea cetăţenilor în noi. Zi de zi, persoane fizice sau reprezentaţi ai unor persoane juridice denunţă fapte de corupţie la un nivel înalt. Sunt oameni de afaceri care denunţă licitaţii trucate, faptul că li le solicită mita ascunsă sub diverse forme„, a spus Codruţa Kövesi.
Aceasta a menţionat că procurorii DNA au reuşit în 2013 să pună sechestre pe bunuri în valoare de peste 300.000.000 euro. „Din păcate, Ministerul de Finanţe recuperează doar 5% din ceea ce noi indisponibilizăm. Noi am sesizat problema, sperăm să-şi îmbunătăţească procedura”, a comentat Kövesi.