Consulatul Turciei la Mosul se află în prezent sub controlul grupării radicale SIIL, care acţionează în Irak şi Siria şi care doreşte crearea unui emirat islamic.
EIIL a anunţat preluarea controlului la Mosul şi în mai multe zone ale provinciei Ninive, unde forţele de securitate irakiene au fugit şi şi-au abandonat uniformele şi vehiculele. Aceasta este o lovitură dură dată guvernului de la Bagdad şi demonstrează slăbiciunea forţelor de securitate, care nu reuşesc să recupereze teritoriile pierdute.
Potrivit unui comunicat difuzat miercuri de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, peste 500.000 de civili irakieni s-au refugiat din cauza confruntărilor de la Mosul şi din regiune.
80 de cetăţeni turci au fost capturaţi. Ankara cere reuniunea de urgenţă a NATO
Turcia a solicitat organizarea unei reuniuni de urgenţă a NATO în legătură cu situaţia securităţii din Irak după ce militanţi ai unui grup având legătură cu reţeaua Al-Qaida au luat ostatici 80 de cetăţeni turci în oraşul irakian Mosul, a declarat un oficial al Ministerului de Externe turc, informează Reuters.
Militanţii SIIL deţin 80 de cetăţeni turci capturaţi în două incidente separate produse în oraşul irakian Mosul, a anunţat Ministerul de Externe al Turciei, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Potrivit ministerului citat, 49 dintre cetăţeni turci răpiţi au fost capturaţi la Consulatul turc şi apoi duşi în altă parte a oraşului, în timp ce alţi 31 – şoferi de camion răpiţi marţi – sunt ţinuţi ostatici la Mosul.
Ministrul de externe turc Ahmet Davutoglu i-a ameninţat miercuri cu ‘cele mai severe represalii’ pe combatanţii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) în caz de ameninţări la adresa celor 49 de cetăţeni turci luaţi ostatici la Consulatul turc din Mosul.
Peste 500.000 de civili au fugit de luptele de la Mosul
Echipele OIM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie) de la faţa locului estimează că violenţele din weekend care au urmat atacului şi preluării controlului asupra celui de-al doilea oraş din Irak de către jihadişti au antrenat ‘deplasarea a peste 500.000 de persoane în interiorul sau în jurul oraşului’.
OIM indică de asemenea că există ‘un număr important de victime printre civili’ şi că ‘centrul de îngrijire principal din oraş, constituit din patru spitale, este inaccesibil deoarece este situat într-o zonă de lupte, iar mai multe moschei au fost transformate în clinici pentru a-i îngriji pe răniţi’.
Folosirea maşinilor este interzisă în Mosul, locuitorii îşi părăsesc locuinţele pe jos, apa potabilă lipseşte în împrejurimile oraşului, iar rezervele de alimente sunt reduse, precizează OIM.
Autorităţile au cerut sprijinul OIM şi al altor agenţii internaţionale şi au furnizat populaţiei ajutoare de bază nealimentare, se mai arată în comunicat.