Înregistrarea cartelelor prepay. SRI: E o chestiune stringentă de securitate naţională

Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor de la Camera Deputaţilor a dezbătut miercuri proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 111/2011 privind comunicaţiile electronice, care obligă deţinătorii de cartele prepay să se înregistreze cu datele de identitate în bazele operatorilor de telefonie.
Romania TV
11 iun. 2014, 16:49
Înregistrarea cartelelor prepay. SRI: E o chestiune stringentă de securitate naţională

Reprezentanţii SRI au insistat pentru adoptarea acestui proiect invocând ‘o chestiune stringentă de securitate naţională’ în timp ce deputaţii din comisie, reprezentanţii ONG-urilor şi cei ai operatorilor de telefonie mobilă au spus că un astfel de proiect încalcă dreptul la viaţa privată şi trebuie modificat.

‘Există o presiune migraţionistă fantastică în zona de Est, care vine din Republica Moldova, Ucraina, Afganistan, unde există convulsii, aceasta vine cu fenomene asociate cu criminalitate informatică transfrontalieră, cu riscuri asociate, teroriste. Vă reamintesc că în cursul anului trecut SRI a propus declararea ca indezirabili a 8 cetăţeni care erau suspecţi în această zonă. Sunt şi aspecte care ţin de contraspionaj. Noi suntem criticaţi cumva de parteneri că România devine un exportator de vulnerabilităţi în UE, s-a dus vestea printre băieţii răi că în România pot fi achiziţionate mijloace de comunicare la liber, fără a-ţi declara identitatea şi băieţii răi le iau şi le utilizează în scopuri antisociale în ţări ale UE. Partenerii din UE mă întreabă, cartela cu numărul cutare a fost folosită pentru săvârşirea unei infracţiuni, sau este suspect de a o fi utilizat pentru comunicaţii într-o reţea teroristă, sau în afaceri de trafic de droguri. Cunoaşterea identităţii acestor utilizatori este o chestiune stringentă de securitate naţională’, a spus generalul SRI Dumitru Dumbravă, citat de Agerpres.

Deputaţii din comisie care au luat cuvântul nu s-au arătat convinşi de necesitatea unui astfel de proiect de lege, invocând încălcarea vieţii private a cetăţenilor români.

‘Nu ne-aţi convins cu adevărat de faptul că aceste ameninţări chiar există cu adevărat. Am respins de două ori astfel de iniţiative legislative. În afară de deranjul cetăţeanului, acest proiect aduce şi supracost pentru operatorii de telefonie, iar în ce priveşte ameninţările la adresa securităţii nu aţi venit cu nişte argumente. Acele cartele, dacă chiar ar fi înregistrate cu identitatea persoanelor care le folosesc, tot pot fi eludate, accesul la ele poate fi eludat. Există posibilitatea ca cineva să vină din Botswana cu o cartelă de acest gen şi să vorbească aici. În ce priveşte marii terorişti, ăştia nu folosesc telefoane mobile neapărat, ei au la îndemână sisteme de comunicaţii foarte sofisticate, poate chiar mai sofisticate ca ale dvs. şi pot să se suprapună peste sistemul de comunicaţii folosit în reţelele celulare cu o reţea proprie’, i-a spus unul dintre membrii comisiei, deputatul PSD Ovidiu Iane, reprezentantului SRI.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet, Bogdan Manolea, a precizat că în acest moment cartelele prepay nu sunt anonime, pentru că ele pot fi identificate cu ajutorul datelor de trafic care sunt păstrate de operatorii de telefonie.

‘Proiectul de lege are un impact semnificativ asupra vieţii private şi încalcă decizia Curţii Europene de Justiţie în domeniu. Sunt sigur că dacă se va ajunge la Curtea Constituţională cu o astfel de lege se vor ridica nişte semne de întrebare cu privire la legalitatea acesteia, cu privire la drepturile omului. În UE există un document oficial, al Comisiei Europene, care a studiat problema cartelelor prepay, şi a spus negru pe alb, sunt state care au identificarea utilizatorilor şi altele care nu au. Dar Comisia Europeană spune că eficacitatea acestor măsuri naţionale nu a fost dovedită, Comisia nu este convinsă de necesitatea de acţiona în acest domeniu la nivelul UE, în acest stadiu’, a menţionat Manolea.

Reprezentantul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România, Liviu Popescu, a explicat că proiectul de lege în forma actuală nu poate fi aplicat.

‘În primul rând este o problemă cu termenul de implementare, 6 luni, pentru aproximativ 13,5 milioane de cartele. E prea puţin. Împărţit la 180 de zile rezultă un ritm de înregistrare de 75.000 de sim-uri pe zi, în fiecare zi, timp de 180 de zile consecutiv. Nu există sistem logistic în această ţară şi cred că nici în Europa care să preia o asemenea sarcină în acest moment. În Europa termenul mediu de implementare a fost de 18 luni, un termen pe care îl solicităm şi noi dacă proiectul rămâne, plus 6 luni prealabile. Proiectul vorbeşte de asemenea de necesitatea unui contract scris. Credem că apariţia unui contract scris nu este utilă şi necesară, cartelele au specific că nu necesită un contract, ceea ce oferă un grad de libertate utilizatorilor. Intrăm în altă zonă, în alt domeniu cu un contract scris’, a afirmat Popescu.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 12:00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Primele rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6
substantial.ro
Izolați și fără acces facil la vot: provocările satului Ineleț
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy