Proiectul de lege a siguranţei naţionale încinge spiritele în Camera Deputaţilor VIDEO

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerei, în contextul dezbaterii legii lui Cezar Preda privind securitatea naţională, că nu doreşte ca serviciile secrete să ajungă să facă "ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate".
Romania TV
02 nov. 2011, 13:02
Proiectul de lege a siguranţei naţionale încinge spiritele în Camera Deputaţilor VIDEO

Proiectul de lege a siguranţei naţionale, iniţiat de democrat liberalul Cezar Preda, a fost subiect de dispută în Camera Deputaţilor. PDL a cerut ca legea să fie dezbătută doar în prezenta iniţiatorului, în timp opoziţia e de părere că o temă atât de importantă ar trebui discutată în plen, alături de toţi parlamentarii.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerei, în contextul dezbaterii legii lui Cezar Preda privind securitatea naţională, că nu doreşte ca serviciile secrete să ajungă să facă „ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate”.

„România a devenit o ţară democratică, o ţară modernă! Nu acceptăm niciun pas îndărăt, nu vreau să mai văd în România serviciile secrete să facă ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate. Să fie clar! Nu ne jucăm cu astfel de lucruri şi ar trebui şi voi să fiţi conştienţi că lucrurile acestea se pot întoarce într-o bună zi împotriva voastră, a fiecăruia”, le-a spus Tăriceanu deputaţilor prezenţi în plen, citat de MEDIAFAX.

Liderul liberal a făcute aceste precizări după ce a cerut dezbaterea în Camera Deputaţilor a proiectului de lege iniţiat de către Cezar Preda (PDL) privind securitatea naţională, pentru ca documentul să nu fie adoptat tacit.

Tăriceanu a arătat că PNL îşi exprimă disponibilitatea de a participa joi la dezbateri.

Deputaţii au decis, miercuri, cu 193 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 6 abţineri, ca joi, la ora 09.00, Camera Deputaţilor să înceapă dezbaterea în plen a proiectului de lege iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională.

Lucrările Camerei Deputaţilor au fost suspendate, miercuri, după ce reprezentanţii opoziţiei s-au certat cu preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), nemulţumiţi că acesta nu a permis dezbaterea proiectului de lege iniţiat de Cezar Perda pe tema securităţii naţionale.

Liberalul Ludovic Orban l-a acuzat pe Oltean că a încălcat Regulamentul Camerei. Deputatul PNL a ameninţat că nu pleacă de la tribună până când preşedintele de şedinţă nu începe dezbaterea proiectului lui Preda.

„Să acceptăm un asemenea comportament înseamnă să fim complici la încălcarea democraţiei, să-i lăsăm pe domnii Cezar Preda, Traian Băsescu să legifereze şi să acceptăm ca seuriştii să ne ancheteze direct”, a adăugat Orban.

Refuzul lui Orban de a pleca de la tribună l-a făcut pe Oltean să suspende lucrările Camerei Deputaţilor.

Ulterior, deputaţii au reluat lucrările în plen, cu o nouă dispută între Oltean şi reprezentanţii opoziţiei.

Proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda a fost criticat de opoziţie, care doreşte eliminarea unor prevederi care, în opinia reprezentanţilor PSD şi PNL, ar limita drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Singurii care nu au dorit dezbaterea proiectului au fost deputaţii PDL, poziţie exprimată de Mircea Toader.

În absenţa unei dezbateri a proiectului până la 3 noimebrie, acesta va fi adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi va fi trimis Senatului.

Comisiile juridică şi de apărare ale Camerei Deputaţilor nu au reuşit, marţi, pentru a patra oară, din lipsa cvorumului, să discute proiectul iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională, iar proiectul ar putea fi adoptat tacit în 3 noiembrie, dacă nu va fi dezbătut de plen fără raport.

Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă care prevede că „ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale”, cu unele condiţii, proiectul provocând reacţia opoziţiei, care susţine necesitatea respingerii actului normativ.

Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

Şi foştii miniştrii ai Justiţiei Valeriu Stoica şi Monica Macovei (PDL) au afirmat că nu susţin iniţiativa legislativă a lui Cezar Preda.

SRI apreciază iniţiativa deputatului Cezar Preda de modificare şi completare a unor legi privind securitatea naţională, a declarat şeful Biroului de presă al Serviciului, Sorin Sava, menţionând că noţiunea de organ de cercetare penală specială, folosită în proiect, nu este una nouă.

Directorul SRI, George Maior, a declarat că problema cercetărilor speciale s-a interpretat greşit la nivelul dezbaterii, el precizând că acestea vizează lucrătorii din cadrul SRI, care sunt cetăţeni români militari, iar această competenţă o are orice serviciu de informaţii din UE.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, salamul Pikok pe care sute de mii de români îl cumpără de la Lidl. Are eticheta rețetă curată, dar puțini oameni o și citesc
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6
substantial.ro
Rezultatele exit-poll ale alegerilor prezidențiale, turul I, anunțate la Digi 24
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy