‘Situaţia la care am asistat în ultimele zile a dovedit măsura în care Irakul va avea nevoie de mai mult ajutor, din partea Statelor Unite ale Americii şi a comunităţii internaţionale’, a declarat Obama în Biroul Oval, la finalul unei întâlniri cu premierul australian Tony Abbott.
‘Echipa noastră de securitate naţională studiază toate opţiunile’, a adăugat el. ‘Lucrăm fără pauză pentru a identifica modul în care am putea furniza cel mai eficient ajutor. Nu exclud nicio opţiune’, a mai spus şeful de stat, fără alte precizări. ‘Miza este aici de a ne asigura că aceşti jihadişti nu se instalează în mod permanent în Irak sau în Siria’, a continuat preşedintele american, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, anumiţi aleşi din Congres îl presează pe Obama să autorizeze atacuri aeriene care să vină în sprijinul armatei irakiene, împotriva combatanţilor Statului Islamic din Irak şi Levant (EIIL). În context, Barack Obama a precizat că i-a împărtăşit ‘în mod direct’ premierului irakian Nuri al-Maliki îngrijorările sale cu privire la lipsa de cooperare politică din interiorul ţării. ‘Sincer vorbind, în cursul ultimilor ani nu am văzut o încredere veritabilă şi o cooperare dezvoltându-se între liderii moderaţi suniţi şi şiiţi din interiorul Irakului‘, a deplâns el.
‘Aceasta explică parţial slăbiciunea statului şi aceasta are o influenţă asupra capacităţii militare’ a ţării, a continuat el, apreciind că violenţele din ultimele zile ar trebui să reprezinte ‘un semnal de alarmă’ pentru guvernul irakian.
Anterior, Rusia, prin vocea şefului diplomaţiei sale Serghei Lavrov, a estimat că progresul rebelilor islamişti din Irak ameninţă integritatea ţării şi ilustrează eşecul ‘total’ al intervenţiei americană şi britanică în această ţară.