Satelitul Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), foarte asemănător cu l’OCO-1, distrus în timpul lansării în februarie 2009, va permite furnizarea celei mai complete şi cuprinzătoare imagini a emisiilor de dioxid de carbon generate de civilizaţia umană sau de natură, precum şi a rezervoarelor de carbon, cum sunt oceanele şi pădurile, care absorb şi captează acest gaz, informează Agerpres.
Citeşte şi O explozie solară gigantică, surprinsă în imagini extraordinare de către NASA – VIDEO
„Dioxidul de carbon din atmosferă joacă un rol esenţial în echilibrul energetic al planetei noastre şi este un factor cheie pentru înţelegerea schimbărilor climatice”, a explicat Michael Freilich, director al diviziei de cercetare din cadrul NASA.
Satelitul OCO-2 va fi lansat de o rachetă Delta 2 a companiei United Launch Alliance de la baza aeriană din Vandenberg, California, şi va fi plasat pe orbită la 705 km deasupra nivelului marii.
Acesta va deveni observatorul principal al unei flote de alţi cinci sateliţi internaţionali care gravitează în jurul Pământului la fiecare 99 minute pentru a efectua un set de observaţii cvasi-simultane.
Citeşte şi NASA: Ce se întâmplă atunci când două stele neutronice superdense se întâlnesc în spaţiu VIDEO
OCO-2, a cărui misiune ar trebui sa dureze cel puţin doi ani, va efectua măsurători ale surselor şi rezervoarelor de dioxid de carbon de pe tot globul, pentru a permite oamenilor de ştiinţă să studieze mai bine modificările parametrilor în raport cu datele actuale.
În aprilie 2014, concentraţiile de dioxid de carbon în atmosferă au depăşit 400 de părţi per milion (ppm) în întreaga emisferă nordică, care este cel mai înalt nivel, din ultimii cel puţin 800 de mii ani, a precizat NASA citat de AFP.
Din arderea combustibililor fosili (hidrocarburi, gaze naturale şi cărbune), precum şi din alte activităţi umane, se emit anual în atmosferă aproape 40 de miliarde de tone de dioxid de carbon.
Climatologii au ajuns la concluzia că, prin creşterea emisiilor de dioxid de carbon rezultate din activităţile umane, în special arderea combustibililor fosili şi defrişări, a fost modificat echilibrul ciclului natural al carbonului pe Terra, provocând creşterea temperaturii şi o schimbare climatică, mai scrie AFP.