În mantaua Pământului se ascunde un OCEAN închis în roci

La adâncimi mari, în subteran, în mantaua terestră, se află foarte multă apă închisă în roci din familia olivinelor, suficient de multă pentru a forma încă un ocean planetar, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com.
Romania TV
13 iun. 2014, 16:01
În mantaua Pământului se ascunde un OCEAN închis în roci

La adâncimi mari, în subteran, în mantaua terestră, se află foarte multă apă închisă în roci din familia olivinelor, suficient de multă apă pentru a forma încă un ocean planetar, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com, citată de Agerpres.

Rezultatul acestui studiu îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine circuitul apei în natură, precum şi modul în care apa circulă, prin acţiunea plăcilor tectonice, între suprafaţa terestră şi rezervoarele din adâncuri, scrie Agerpres.

Mantaua terestră este stratul fierbinte de roci dintre crustă şi nucleul terestru. Oamenii de ştiinţă au bănuit de mai mult timp că aşa-numita zonă de tranziţie a mantalei, aflată între straturile superioare şi cele de mare adâncime ale mantalei (410 până la 660 kilometri adâncime), ar putea adăposti apă blocată în minerale rare. Dovezile directe ale existenţei acestui fabulos depozit de apă din mantaua terestră au lipsit însă, până acum.

Citeşte şi Urmele unei alte lumi, descoperite pe Lună

Pentru a afla dacă această zonă de tranziţie din mantaua terestră este într-adevăr un uriaş rezervor de apă, oamenii de ştiinţă au desfăşurat o serie de experimente pe nişte minerale bogate în apă, denumite ringwoodite (variante polimorfe de înaltă presiune ale olivinei, denumite după geologul australian care le-a descoperit, Ted Ringwood). De asemenea, ei au analizat caracteristicile de propagare ale undelor seismice pe sub Statele Unite ale Americii şi au introdus datele obţinute în nişte programe de simulare computerizată. În urma acestor analize ei au descoperit că materia din mantaua terestră care se deplasează spre straturile inferioare ale mantalei se topeşte atunci când trece de graniţa dintre zona de tranziţie din manta şi zona inferioară a acesteia, învecinată cu nucleul.

 

Ringwooditele sunt nişte minerale foarte rare care se formează din olivină în condiţii de presiune şi la temperaturi uriaşe, aşa cum sunt cele existente în zona de tranziţie a mantalei terestre. Studiile de laborator al demonstrat că acest mineral poate conţine apă care însă nu există într-una din formele de agregare obişnuite – lichidă, gheaţă sau sub formă de vapori – ci este încastrată în structura moleculară a ringwooditelor sub formă de ioni de hidroxid.

Citeşte şi Cinci mituri despre topirea gheţurilor din Antarctica

În luna martie un alt grup de cercetători a descoperit un diamant neobişnuit din mantaua terestră, diamant în care se afla o ringwoodită care conţinea apă. Deşi această descoperire, în sine, părea să indice faptul că zona de tranziţie din mantaua terestră conţine foarte multă apă, nu s-a putut trage o concluzie definitivă fiind singurul specimen mineral provenit din mantaua terestră care a fost analizat (alte specimene de astfel de minerale au fost produse artificial, în laborator, sau descoperite în meteoriţi şi astfel ar putea să nu fie reprezentative pentru ringwooditele din manta), potrivit Agerpres.

Astfel, Brandon Schmandt şi colegul său, geofizicianul Steven Jacobsen de la Northwestern University din Illinois şi-au propus să afle dacă şi alte astfel de minerale din mantaua terestră conţin apă. Având în vedere faptul că structura mineralelor din mantaua inferioară nu poate reţine apă aşa cum o face structura ringwooditelor, Schmandt şi Jacobsen a ajuns la concluzia că aceste minerale s-ar topi atunci când ajung în mantaua inferioară. ‘Topirea este doar un mecanism prin care elimină apa din structura lor’, conform lui Schmandt. Mineralele topite în zona de graniţă dintre mantaua de tranziţie şi mantaua inferioară, curg apoi în sens invers, în sus, revenind la forma de minerale care pot conţine apă. Acest mecanism transformă zona de tranziţie din mantaua terestră într-un rezervor permanent de apă.

Citeşte şi Oceanul a dat în clocot, iar Pământul s-a cutremurat timp de 30 de minute. Savanţii trag semnalul de alarmă

Aceste noi descoperiri îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine circuitul apei pe Pământ. ‘Apa de suprafaţă din prezent provine din procesul de degazare a rocilor topite. Provine din mineralele originare care au alcătuit Pământul. Cât de multă apă există încă în mantaua terestră relativ la volumul oceanului planetar? Iată o nouă întrebare la care trebuie să căutăm răspunsul’, a adăugat Schmandt.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Un bărbat din Prahova arestat după ce a furat o mașină și a condus cu viteză excesivă
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?