‘Este adevărat că orice se poate întâmpla, dar haideţi să recunoaştem, la vârsta mea nu am nimic de pierdut‘ – a declarat suveranul pontif într-un interviu acordat vineri ziarului spaniol La Vanguardia, citat de revista Time.
Francisc a spus că preferă să fie în aer liber şi în legătură cu oamenii, în pofida posibilităţii comiterii unei tentative de asasinat.
‘Ştiu că ceva mi s-ar putea întâmpla, dar este voia lui Dumnezeu‘, a declarat Francisc ziarului La Vanguardia.
Papii s-au deplasat în mod tradiţional în papamobil blindat acoperit cu sticlă, de la tentativa de asasinat asupra lui papa Ioan Paul al II-lea în 1981, dar Francisc a ales de multe ori proximitatea fizică mai strânsă cu mulţimea, determinând situaţii de securitate delicate.
Cu prilejul câtorva vizite importante, papa Francisc a respins folosirea automobilului blindat, folosind maşini obişnuite. În timpul unei vizite în Brazilia a folosit un automobil Fiat pentru a se deplasa de la aeroport în centrul oraşului Rio de Janeiro, ceea ce a dat bătăi de cap celor însărcinaţi cu securitatea sa. Când s-a aflat în turneu în Orientul Mijlociu, suveranul pontif a făcut o oprire neprogramată la un zid de securitate israelian în Fâşia Gaza pentru a se ruga, într-un gest încărcat de simbolism, dar extrem de controversat, comentează Daily Mail.
Cotidianul britanic face şi o scurtă prezentare a istoriei papamobilului din 1909.
Papa Pius al X-lea a refuzat să folosească prima maşină care a ajuns la Vatican ca dar din partea arhiepiscopului de New York. Din 1930 numeroşi papi au folosit diferite modele de Mercedes cu o plăcuţă de înmatriculare specială purtând inscripţia SCV 1.
Cu toate acestea, papamobilul nu a fost recunoscut la nivel internaţional până la papa Ioan Paul al II-lea, ca urmare a amplorii călătoriilor sale în lume.
În 1982, cu prilejul vizitei în Marea Britanie, papa Ioan Paul al II-lea a beneficiat de un camion modificat Leyland, care avea capacitatea de a rezista unui atac cu arme de calibru mic.
Papa Benedict a folosit un Mercedes G Wagon blindat, capabil să ruleze cu viteze de până la 160 de km/oră.
În schimb, după ce a fost ales, actualul suveran pontif a refuzat să folosească papamobilul, preferând să meargă cu autobuzul împreună cu cardinalii săi. Anul trecut el a primit cadou un automobil Renault 4, vechi de patruzeci de ani, de la un preot italian, Renzo Zocca.