„La final de an (…) vom atinge obiectivul pe care l-am spus, acela de peste 3,5 miliarde de euro în facturi către Comisia Europeană. (…) E adevărat, în primele cinci luni ale acestui an ceea ce noi am estimat a fost sub aşteptările pe care le-am avut iniţiale pentru că sunt multe facturi care nu ajung încă la noi din partea marilor companii de lucrări, în special la mediu şi la transport”, a explicat Teodorovici.
El a arătat că în cursul acestei luni vor avea loc discuţii cu toate companiile de construcţii şi cu cei care supervizează aceste lucrări pentru a vedea exact care sunt cauzele.
Teodorovici a enumerat şi o parte din cauzele care au dus la această situaţie. „În primul rând sunt companii care (…) au licitat cu preţuri foarte mici. Mai mici decât ar fi putut să fi făcut acele lucrări, motiv pentru care acum efectiv sunt blocate. Un alt motiv este că unele companii au dispărut şi atunci am mers către subcontractori (…) să termine contractele, deci motive de acest fel. O să modificăm în primul rând legislaţia pe achiziţii publice ca să nu mai permită astfel de situaţii, să nu se mai (…) conteste atât de des precum se întâmplă astăzi şi multe astfel de situaţii pe care dorim să le evităm”, a declarat Teodorovici.
Referindu-se la fondurile europene alocate României în actualul cadru financiar, ministrul a afirmat că aceste sume vor fi cheltuite în proporţie de 80% până la finalul anului 2015. Întrebat ce se întâmplă cu restul de 20%, Teodorovici a răspuns că este „un risc pe care România îl are pentru perioada 2009-2012 când lucrurile au stagnat efectiv”.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, duminică, în parcul Kiseleff, la evenimentul „Şi eu sunt cetăţean european! Aceasta este România mea!” unde au fost premiaţi elevii câştigători la concursul de pictură, desen, grafică şi fotografie cu aceeaşi temă.
Teodorovici a afirmat că ministerul pe care îl conduce va intensifica acţiunile de acest gen în perioada următoare, pentru a face cunoscute în rândul copiilor, dar şi adulţilor, cât mai multe informaţii despre Uniunea Europeană.
„E un motiv pentru noi să intensificăm astfel de acţiuni în şcoli, licee, chiar şi facultăţi, pentru a cunoaşte cât mai mult ceea ce înseamnă UE, care sunt avantajele de a fi membru, care sunt obligaţiile noastre ca membru al UE şi nu doar atât. E o campanie pe care o să o lansăm în următoarea perioadă intensiv în toată ţara”, a adăugat ministrul.