Această eliberare intervine în urma unei largi amnistii decretate în 9 iunie de preşedintele Assad după controversata sa realegere şi care a permis deja eliberarea a circa 1.500 de deţinuţi din închisorile siriene, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH).
În 1993, Adnan Qassar era unul dintre cei mai buni călăreţi din Siria şi din lumea arabă. El a câştigat o cursă ecvestră împotriva lui Bassel al-Assad, fratele lui Bashar al-Assad, presupus atunci că va deveni şef al statului, potrivit directorului OSDH, Rami Abdel Rahmane.
„Pentru „crima” sa, Adnan Qassar a fost aruncat în închisoarea din Saydnaya (în apropiere de Damasc)„, a explicat el pentru AFP.
Citeşte şi O nouă AMNISTIE GENERALĂ în Siria. Este CEA MAI MARE de la începutul conflictului din martie, 2011
Site-ul internet antiregim Aks Alser a confirmat această eliberare, dar a adăugat că la vremea respectivă Qassar fusese „acuzat de posesie de explozibile şi că a încercat să-l asasineze pe Bassel al-Assad„. El a fost încarcerat fără proces, adaugă site-ul, citat de Agerpres.
După moartea lui Bassel al-Assad într-un accident de maşină în 1994, „Adnan Qassar a fost târât într-o grădină publică, bătut, iar apoi aruncat în închisoare din nou. A fost eliberat după 21 de ani„, a adăugat Rahmane.
Clanul Assad conduce Siria cu o mână de fier de 40 de ani. „Adnan Qassar nu este un militant politic. Dar în Siria, nimeni nu are dreptul să fie mai bun decât cineva din clanul Assad, indiferent de domeniu„, subliniază Rahmane.
Dacă este aplicată în integralitatea sa, amnistia care a permis eliberarea lui Qassar ar viza 100.000 deţinuţi, dintre care jumătate se află în mâinile serviciilor de informaţii după ce au fost arestaţi potrivit legii antiteroriste promulgate în iulie 2012.
Regimul Assad îi califică sistematic pe militanţii regimului, înarmaţi sau nu, drept terorişti, pretinzând că aceştia ar fi susţinuţi de puteri străine.
„Printre persoanele eliberate până în prezent, există deţinuţi pentru delict de opinie şi alţii care erau în închisoare pentru acuzaţii de crime„, a precizat directorul OSDH.
Potrivit ONG-urilor de apărare a drepturilor omului, torturi şi maltratări au loc sistematic în închisorile siriene.