El a menţionat în acest sens involuţia investiţiilor străine directe, care s-au cifrat anul trecut numai la două miliarde euro, dar a subliniat că, din fericire pentru un stat ca România, există alocate pe ‘hârtie’ fonduri comunitare semnificative.
Principalul motor de creştere economică este majorarea semnificativă a ratei de absorbţie a fondurilor comunitare, un proces extrem de complicat şi dificil, a afirmat oficialul MAEur.
El a arătat că la sfârşitul lui 2011 România a reuşit să atragă fonduri de coeziune de un miliard de euro, în timp ce Polonia, în aceeaşi perioadă, a atras 18 miliarde euro.
Orban s-a referit şi la obiectivul extrem de ambiţios al României de a atrage în 2012 fonduri de coeziune de 3,5 miliarde euro, la care se adaugă atragerea pentru agricultură a unor fonduri de 2,5 miliarde euro, cel din urmă fiind un obiectiv mai uşor de realizat.’Prin asemenea atragere de fonduri de coeziune evităm dezangajarea, pierderea a miliarde de euro la sfârşitul anului 2013. Pe de altă parte, aceste sume vor reprezenta un motor de creştere economică’, a spus Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atenţia că măsurile de consolidare fiscală nu sunt suficiente şi este nevoie de o agendă de creştere economică şi de creare de locuri de muncă.
Orban s-a referit şi la faptul că la nivelul UE lucrurile nu stau deloc bine la momentul actual, iar România nu poate face abstracţie deoarece legăturile şi influenţele între state sunt foarte puternice.
În acest context, Nicolae Idu, şeful reprezentanţei din România a Comisiei Europene, a arătat că Europa este afectată, în prezent, de un cerc vicios, iar perspectivele economice nu sunt mult mai încurajatoare decât erau în urmă cu şase sau 12 luni.