„În pofida unor progrese importante realizate în aceste zile, nu am avut pe masă toate elementele necesare pentru a lua decizii” imediat, a declarat Juncker joi seară, la finalul unei reuniuni a acestui forum al miniştrilor de Finanţe din Uniunea Monetară, la Bruxelles. O nouă reuniune a Eurogroup este prevăzută miercurea viitoare, cu scopul de a aproba ajutorarea Greciei, dar sub rezerva îndeplinirii condiţiilor impuse, scrie RFI.
Juncker a precizat trei condiţii de care depinde eliberarea noii tranşe. În primul rând, Parlamentul grec va trebui mai întâi să aprobe, duminică, planul de austeritate asupra principiului căruia partidele politice din Grecia şi creditorii publici ai acestei ţări s-au pus de acord joi. În al doilea rând, Guvernul grec trebuie să găsească „economii suplimentare în sumă de 325 de milioane de euro” în bugetul pentru 2012 „până miercuri”. În al treilea rând, zona euro cere ca partidele coaliţiei la putere în Grecia să ofere „puternice garanţii politice” pentru faptul că susţin planul de austeritate, a mai precizat el.
Grecia negociază, în prezent, pe două planuri în paralel. Ea speră să obţină un nou program de împrumuturi europene în valoare de 130 de miliarde de euro şi încearcă să obţină de la băncile sale creditoare o reducere a datoriei în valoare de 100 de miliarde de euro. Acest plan de susţinere este esenţial în vederea evitării unui faliment statal pe 20 martie, dată la care ţara trebuie să ramburseze împrumuturi ajunse la scadenţă.
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat că „începe să nu mai fie timp” pentru a se ajunge la un acord global, dar că „încă ne înscriem în timp”. De asemenea, zona euro „studiază posibilitatea” creării unui cont special, prin intermediul căruia să aibă loc plata datoriilor Greciei, a mai anunţat Rehn. Contul ar servi drept garanţie la vedere specială pentru Atena şi ar spori încrederea pieţelor şi a creditorilor.
Întrebat despre această propunere franco-germană, Olli Rehn a răspuns că ea este „studiată de către Comisia Europeană”, care o consideră drept „o posibilitate de luat în calcul”, dar şi de către zona euro.