În plângerea Naftogaz Ukrainî se solicită, între altele, şi ca holdingului Gazprom să i se ceară suma plătită în plus de partea ucraineană pentru gazul rusesc livrat acesteia din 2010. Potrivit Naftogaz, această sumă se ridică la 6 miliarde de dolari.
Înainte de aceasta, compania Gazprom anunţase că s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj din Stockholm, în vederea obligării Naftogaz Ukrainîi la achitarea unei datorii de 4,5 miliarde de dolari. În afară de aceasta, holdingul rus a introdus, începând de luni orele 10:00, regimul de plăţi în avans pentru livrările de gaz în Ucraina.
De la data de 1 aprilie, preţul la gaz pentru Ucraina a crescut de la 268,5 la 485 de dolari pe mia de metri cubi, după anularea a două reduceri anterioare. Kievul insistă asupra revenirii la preţul de 268,5 dolari.
Citeşte şi Alternativă la gazul rusesc: CIPRUL poate fi un FURNIZOR IMPORTANT de GAZ natural în Europa
La ora actuală, consumatorii europeni de gaz primesc gaz rusesc la capacitate totală. Un ministru ucrainean a cerut luni, la Tokyo, măsuri ‘mai viguroase’ împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o de ‘violarea principiilor’ Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), informează AFP.
Măsuri mai viguroase împotriva Moscovei
La rândul său, ministrul de Externe ucrainean a afirmat că ‘sunt necesare măsuri mai viguroase pentru a răspunde la violările de către Federaţia Rusă a principiilor şi angajamentelor faţă de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa’, a declarat Serghei Kisliţia, ministru adjunct de externe ucrainean, în deschiderea unei reuniuni a OSCE, la care participă mai multe ţări asiatice, în capitala niponă.
‘Ultimele evoluţii în Ucraina şi în jur, în special, escaladarea în regiunile din estul ţării sponsorizate de către o ţară membră a OSCE (Rusia, în cazul dat), demonstrează o încălcare flagrantă a principiilor de bază, şi anume garantarea păcii şi a securităţii’, a afirmat diplomatul ucrainean.
Reprezentanţii Moscovei la această reuniune nu şi-au exprimat opinia în deschiderea sesiunii OSCE, programată să dureze două zile.
OSCE joacă de câteva săptămâni un rol central în criza ucraineană, în încercarea de a reduce tensiunile.
‘Fie în Europa, fie în Asia, condiţiile de securitate au devenit din ce în ce mai îngrijorătoare’, a apreciat la rândul său ministrul japonez adjunct de externe Shinsuke Sugiyama