Taxele pentru obţinerea autorizaţiilor de mediu s-au modificat. Cât vor costa aceste documente

Contribuabilii care trebuie sa obtina autorizatii de mediu vor plati noi tarife, dupa ce acestea au fost modificate printr-un act normativ intrat in vigoare cu o zi in urma. Mai multe categorii de firme sunt obligate sa detina astfel de autorizatii, iar amenzile pentru nerespectarea dispozitiilor legale din domeniu ajung chiar si la 100.000 de lei.
Iulian Tudor
18 iun. 2014, 08:13
Taxele pentru obţinerea autorizaţiilor de mediu s-au modificat. Cât vor costa aceste documente

Firmele care desfasoara activitati ce pot avea impact asupra mediului inconjurator trebuie sa obtina de la autoritati o serie de documente, pentru a fi in legalitate, scrie avocatnet.ro. In caz contrar, acestea risca amenzi ce pot ajunge si pana la 100.000 de lei.

Citeşte şi Ministerul Finanţelor: Reducerea CAS va avea un impact negativ de 4,4 miliarde lei pe an

Conform OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, printre actele de mediu pe care firmele trebuie sa le detina se numara:

-acordul de mediu: 

-actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si, dupa caz, masurile pentru protectia mediului, care trebuie respectate in cazul realizarii unui proiect;

-autorizatia de mediu: actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare ai unei activitati existente sau ai unei activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea in functiune;

Citeşte şi Cât costă să deschizi o firmă în România

-autorizatia de mediu integrata – actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, cu informarea prealabila a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, care acorda dreptul de a exploata in totalitate sau in parte o instalatie, in anumite conditii, care sa garanteze ca instalatia corespunde prevederilor privind prevenirea si controlul integrat al poluarii;

-autorizatia poate fi emisa pentru una sau mai multe instalatii ori parti ale acesteia, situate pe acelasi amplasament si exploatate de acelasi operator;

-avizul de mediu – actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia mediului in planul sau programul supus adoptarii.

Tarifele aplicate de autoritatile publice pentru serviciile si lucrarile privind emiterea unora dintre aceste documente au fost modificate printr-un act normativ care a intrat in vigoare ieri.

Este vorba despre Ordinul ministrului mediului nr. 865/2014 privind modificarea unor acte normative care stabilesc taxe si tarife in domeniul protectiei mediului, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 439 din 17 iunie 2014.

Astfel, conform acestui document, contribuabilii care trebuie sa obtina autorizatia de mediu, vor plati pentru analiza documentatiei de sustinere a solicitarii de emitere a autorizatiei de mediu 1.500 de lei. Acest serviciu nu era cuprins in vechile reglementari, inainte fiind prevazuta doar evaluarea documentatiei in vederea emiterii autorizatiei de mediu, taxata cu 500 de lei, dar care nu se mai regaseste in noile dispozitii.

De asemenea, a fost eliminat si serviciul pentru analiza bilantului de mediu care costa 1.000 de lei.

In schimb, in ordinul care se aplica din 17 iunie a fost mentinut serviciul privind finalizarea programului pentru conformare, dupa caz, acesta fiind taxat tot cu 1.000 de lei ca si pana acum.

Pentru revizuirea autorizatiei de mediu contribuabilii vor plati tot 250 de lei. In plus, vor achita aceeasi suma si pentru actualizarea autorizatiei de mediu, lucru care nu era mentionat in vechiul act normativ.

Mai mult decat atat, nu doar tarifele pentru autorizatia de mediu s-au schimbat din 17 iunie, ci si cele pentru autorizatia integrata de mediu.

Concret, potrivit noilor prevederi, contribuabilii vor plati pentru analiza documentatiei de sustinere a solicitarii autorizatiei integrate de mediu 6.000 de lei, acest serviciu fiind nou introdus.

Vechiul act normativ stabilea un tarif de 5.000 de lei pentru analiza propriu-zisa a documentatiei de sustinere a solicitarii autorizatiei integrate de mediu si de 1.000 de lei pentru analiza preliminara a documentatiei, realizata de catre autoritatile publice pentru protectia mediului, insa aceste servicii si tarifele aferente nu se mai regasesc in noile reglementari.

In ceea ce priveste taxa pentru revizuirea/actualizarea autorizatiei integrate de mediu aceasta a ramas neschimbata, fiind de 2.500 de lei.

In acelasi timp, nici tarifele pentru obtinerea avizului de mediu nu s-au modificat, asa incat contribuabilii vor plati ca si pana acum urmatoarele sume:

-incadrare – 500 de lei;

-analiza calitatii raportului:planuri/programe locale – 500 de lei;

-planuri/programe judetene – 1.500 de lei;

-planuri/programe regionale – 2.000 de lei;

-planuri/programe nationale – 2.500 de lei.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, carnea de mici de la supermarketuri. Rezultatele de laborator sunt șocante
Capital.ro
România a pierdut un mare nume. A lăsat o moștenire imensă. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Cât de bogată este regina Camilla? Averea impresionantă a soției regelui Charles
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Două puteri nucleare, la un pas de război. Coflictul India - Pakistan poate aduce Armaghedonul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei cutremure azi-noapte, în România! În ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. Se schimbă vremea în București, începând de sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul doi se va relua? Anunț pentru toți românii. Ce se întâmplă azi, 30 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Mesajul Runelor pentru Joi, 1 mai 2025. Patru zodii au noroc pe toate planurile, trei zodii au probleme
MediaFlux
Câtă putere are președintele României. Ce atribuții are „primul om în stat”, conform Constituției
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri