Situaţia a revenit la normal după intervenţia vicepreşedintelui administraţiei regionale Ivan Râbak, care s-a deplasat la locul protestului şi a dat asigurări că şeful administraţiei regionale, Roman Vanzuriak, a plecat la Kiev pentru a face demersuri la Ministerul Apărării pentru rotaţia cât mai rapidă a militarilor din Cernăuţi trimişi în teatrul de operaţiuni din estul Ucrainei.
În ultimele 24 de ore, rude ale militarilor locali trimişi în estul Ucrainei au pichetat unitatea militară din Cernăuţi şi sediul administraţiei regionale din acest oraş şi au blocat circulaţia vehiculelor spre graniţa cu România, în zona localităţii Gruşevka.
O parte dintre protestatari au cerut ca militarii trimişi în estul Ucrainei să fie readuşi acasă pentru a-şi onora serviciul militar la unitatea din Cernăuţi. Alţi manifestanţi au cerut ca soldaţii care sunt instruiţi în prezent la poligonul Storojinenţk să nu fie trimişi să lupte împotriva separatiştilor din estul ţării.
Chiar dacă au deblocat şoseaua, protestatarii au ameninţat cu noi acţiuni de pichetare dacă revendicările nu le vor fi îndeplinite.
Miercuri şi joi au fost zile de doliu la nivel local în Cernăuţi în memoria celor opt militari care şi-au pierdut viaţa în luptele de lângă oraşul Sciastie din Lugansk (estul Ucrainei).
După cum informează Ukrinform, zece militari, dintre care opt originari din Cernăuţi, din cadrul batalionului de trupe aeropurtate trimis în est în cadrul operaţiunii speciale împotriva insurgenţilor proruşi înarmaţi, şi-au pierdut viaţa într-o ofensivă împotriva insurgenţilor proruşi.
Agenţia menţionată de presă nu specifică identitatea soldaţilor ucişi în lupte, astfel încât nu se ştie dacă printre aceştia figurează şi etnici români din zona Cernăuţi, unde trăieşte o comunitate importantă de români.
În acelaşi timp, experţi militari ucraineni consideră că operaţiunea ‘antiteroristă’ trebuie dusă până la capăt pentru că argumentul principal în negocierile cu separatiştii este doar elementul forţei, conform agenţiei de presă citate.