EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. La proba de Limba şi literatura română, elevii au avut de rezolvat varianta 10.
Elevii au primit, la primul subiect, un fragment din opera „Durerile lumii”, de Alexandru Vlahuţă. Ei au avut de indicat antonime pentru trei cuvine din text, de explicat rolul unei virgule, de transcris două cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea, de menţionat două trasături ale genului epic, de prezentat în 30-50 de cuvinte roulul unei secvenţe din text.
La subiectul al doilea, elevii au avut un text la prima vedere, la care li s-a cerut să formuleze câte un enunţ în care să precizeze anumite aspecte ale fragmentului dat, să menţioneze valoarea morfologică a trei cuvinte, să precizeze funcţia sintactică a două cuvinte, să menţioneze felul unei subordonate, să construiască o frază cu două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată predicativă, introdusă prin adverbul relativ „cum” şi să redacteze o compunere de 80-150 de cuvinte.
La proba de Matematică, elevii au avut de rezolvat varianta 3.
La primul subiect, elevii au avut de aflat, printre altele, rezultatul operaţiilor care 4×4+10, cât este numărul „a” dacă a/6=5/2, precum şi perimetrul unui pătrat şi volumul unui cub cu laturi date. La acelaşi subiect, li s-a cerut să interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen.
Subiectul II avut ca primă cerinţă desenarea unei piramide triunghiulare regulate, după care elevii au trebuit să rezolve o problemă de aritmetică: „Ana şi Bogdan au împreună şapte mere, Ana şi Călin au împreună opt mere. Câte mere are Ana, ştiind că toţi trei au împreună 12 mere?”.
Tot la subiectul II, una dintre cerinţe a fost legată de funcţia f(x)= x + 2, la care s-a cerut să se calculeze f(0) + f(-2) şi să se reprezinte grafic funcţia. De asemenea, elevii au avut de demonstrat, pentru o expresie matematică E(x) dată, că E(x)=1 pentru orice număr real în afară de -2 şi 2.
Subiectul III a fost alcătuit din două probleme de geometrie, prima având în ipoteză un dreptunghi cu latura şi diagonala date, iar a doua, un paralelipiped dreptunghic.
Citeşte şi: EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Elevii de clasa a VIII-a susţin, luni, proba la Limba Română
În luna februarie 2014, elevii de clasa a VIII-a au trecut prin SIMULAREA examenelor la Limba şi literatura română şi Matematică de la Evaluarea Naţională 2014.
VEZI AICI Subiectele simulării examenului de Limba şi literatura ROMÂNĂ – Evaluarea Naţională 2014
VEZI AICI Subiectele simulării examenului de MATEMATICĂ – Evaluarea Naţională 2014
VEZI AICI Baremul de corectare la simularea examenului de Matematică – Evaluarea Naţională 2014