Acţiunile de la BVB au deschis vineri indecis, după ce joi a închis la maximul din ultimele şase luni. Scăderea burselor europene, după ce miniştrii Finanţelor din zona euro au impus noi condiţii Greciei înainte de a aproba al doilea acord de ajutor extern, au pus însă presiune la vânzare şi pe piaţa locală.
„Nervozitatea simţită în pieţele bursiere internaţionale nu a rămas fără repercusiuni şi în plan local, iar investitorii încep să ia din ce în mai des în calcul varianta de a începe să marcheze profiturile obţinute până în prezent, pentru ca ulterior să recumpere titlurile la preţuri mai scăzute. Din acestă cauză cred că vedem acestă volatilitate a preţurilor, deoarece tentaţia de a vinde deţinerile după creşterile din ultima perioadă devine tot mai puternică, iar investitorii vând agresiv la orice semnal negativ”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.
El consideră că acestă situaţie ar putea continua şi în perioada următoare, cel puţin până în momentul în care vom asista la o corecţie puternică.
„Nu cred însă că vor fi corecţii de durată, ci vor fi doar scăderi temporare, până în perioada în care vor trece datele de înregistrare pentru încasarea dividendelor”, a mai spus Mureşian.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în scădere cu 0,84%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,69% sub închiderea de joi.
În acelaşi timp, indicele BET-FI a pierdut tot avansul de la deschidere şi se situa cu 0,67% mai jos la finalul sesiunii. Indicele include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).
„Indicele BET-FI s-a corectat uşor, după ce a ajuns la un nivel de supra-cumpărare, nemaiîntâlnit din iunie 2007. Trebuie să fim atenţi la evoluţia pietelor regionale. O schimbare de trend pe pieţele internaţionale ar putea genera corecţii mai mari şi la BVB”, a spus Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut de asemenea uşor, cu 0,79%.
Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost de 48,17 milioane lei (11,06 milioane de euro), uşor mai sus faţă de rulajul de joi, de 44,74 milioane de lei (10,27 milioane de euro).
Acţiunile FP au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 17,55 milioane de lei, iar preţul a scăzut cu 0,86%, la 0,519 lei.
Titlurile Fondului au făcut obiectul şi unei tranzacţii deal, de 1,9 milioane lei, cele 3,65 milioane de titluri fiind cedate la un preţ de 0,525 lei pe unitate, cu 0,29% peste nivelul de referinţă.
Tot pe piaţa Deal, a fost transferat şi un pachet de trei milioane de acţiunie OMV Petrom (SNP), pentru circa un milion de lei. Titlurile au fost vândute la o cotaţie de 0,36 lei, cu 1,91% sub preţul de la închiderea de joi.
Pe piaţa principală, acţiunile companiei petroliere au pierdut 0,27%, ultimul preţ fiind de 0,366 lei. Lichiditatea a fost de 1,8 milioane lei.
În topul celor mai tranzacţionate titluri, după FP, s-au clasat cele cinci SIF-uri. SIF Oltenia (SIF5) a înregistrat operaţiuni de 6,32 milioane lei, urmată de SIF Muntenia şi SIF Transilvania, cu rulaje apropiate, de circa 3,73 milioane lei.
Titlurile Erste (EBS) au consemnat o scădere de 7,06%, la 80,9 lei (18,6 euro), datorită evoluţiei de pe bursa de la Viena, piaţa principală a acestor acţiuni. La finalul şedinţei de la BVB, pe piaţa de la Viena acţiunile băncii afişau o corecţie de 6,8%, la 18,4 euro.
Pe piaţa Rasdaq, jucătorii au transfertat acţiuni de 4,08 milioane lei (937.000 euro), de 2,4 ori mai mult decât joi, când schimburile au însumat 1,7 milioane lei (400.000 euro).
Cele mai transferate au fost acţiunile firmei de construcţii Comnord Bucureşti (COCS), cu un rulaj de 3,3 milioane lei. Transferurile au reprezentat 19,6% din capitalul companiei, iar preţul acţiunilor se situa la 0,42 lei la finalul zilei, cu 4,55% sub referinţă.
Bursele europene aveau pierderi de până la 1,7%, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de vineri în scădere, din cauza incertitudinilor legate de ultimatumul dat de zona euro Greciei pentru noi măsuri de austeritate, dar şi a creşterii peste aşteptări a deficitului comercial al SUA.