Giganţii petrolieri se luptă pentru o nouă cucerire. Unde este „ultima frontieră“

Pacificarea Irakului şi afacerile exploratorii ale companiilor mai mici au deschis calea marilor corporaţii spre resursele teritoriului cunoscut sub numele istoric de Kurdistan. Numai zona irakiană a Kurdistanului ar ascunde resurse de cel puțin 40 din cele 140 de miliarde de barili ale Irakului, distribuite în 14 mari câmpuri petroliere. Turcia ar avea partea sa.
Adrian N. Ionescu
12 feb. 2012, 08:39
Giganţii petrolieri se luptă pentru o nouă cucerire. Unde este „ultima frontieră“

Fascinanta istorie a marii vânători din Kurdistan“ a început toamna trecută când Tony Hayward, fost preşedinte al British Petroleum a folosit un vehicul de investiţii fondat împreună cu Nat Rothschild, Vallares Plc, ca să cumpere cu 2,1 miliarde de dolari Genel Energy, o companie turceasă de petrol şi gaze care operează în Irak, potrivit Seeking Alpha şi Forbes.

 

Două luni mai târziu, în noiembrie, cea mai mare companie petrolieră a lumii, Exxon Mobil (simbol bursier XOM), cu o valoare de piaţă de aproape 400 de miliarde de dolari, a încheiat anumite acorduri cu guvernul regional al provinciei semiautome a Kurdistanului irakian. „Mişcarea a fost întâmpinată de protestele guvernului de la Bagdad“, scrie portalul de analiză şi consultanţă în investiţii Seeking Alpha, invocând un articol din New York Times.

 

Nu exista nici un acord între autorităţile centrale de la Bagdad şi cele regionale ale Kurdistanului semiautonom, privind eliberarea licenţelor şi împărţirea veniturilor din exploatarea câmpurilor din zonă. „A fost o acţiune riscantă a Exxon, profund implicată în producţia de ţiţei din sudul Irakului, de a-şi obţine cele dintâi drepturi de exploatare într-o zonă stratgică foarte sensibilă“, scrie Seeking Alpha.

 

De aceea, înainte de intrarea Exxon, marile companii au stat departe de Kurdistan, care are şi reputaţia unor câmpuri petroliere dificil de exploatat din punct de vedere tehnologic. Au lăsat companii mai mici precum Talisman Energy (TLM), Niko Resources (NKRSF.PK), Marathon Oil (MRO), şi Hunt Oil să testeze terenul.

 

Mai mult, în acelaşi noiembrie 2011, Forbes invocă zvonuri potrivit cărora şi Chevron (CVX), a doua cea mai mare corporaţie din domeniu, a început vânătoarea în Kurdistan. Ministrul resurselor guvernului regional al Kurdistanului iranian ar fi spus că a avut discuţii cu trei mari companii petroliere, altele decât Exxon, pentru inceperea explorării în zonă. Estimările Forbes vorbesc de rezerve de 45 de miliarde de barili de ţiţei şi între 100 şi 200 de trilioane de metri cubi de gaze naturale. Celelalte două mari puteri ar putea fi Total şi British Petroleum.

 

În fine, la jumătatea lunii trecute, Valleras cumpără drepturile de explorare dintr-un bloc din Kurdistan, iar pe 30 ianuarie, Reuters dă vestea că Total ar fi aproape de a încheia o mare afacere în zonă, cu toate că duritatea negocierilor dintre autorităţile centrale de la Bagdad şi cele regionale din Kurdistan nu slăbeşte, potrivit Seeking Alpha, care prezintă şi o hartă a câmpurilor petroliere ale regiunii.

 

„Retragerea SUA a forţelor militare din Irak schimbă percepţia de riscului politic din Irak, iar preţurile ridicate ale petrolului, odatză cu rezervele mari din nordul kurd al ţării îndeamnă marii jucători din domeniu să forţeze intrarea pe această piaţă“, conchide editorialistul Seeking Alpha .

 

Acum acţiunile acestora dar şi ale giganţilor petrolieri sunt în vizorul speculatorilor, dar şial investitorilor de portofoliu.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!