Numai în investiţiile de la buget, cu care se lăuda fostul guvern, jumătate din bani se cheltuie degeaba, afirmă specialiştii. Şi, deşi sumele alocate investiţiilor publice sunt destul de generoase, eficienţa folosirii acestora este foarte redusă, mai precizează ei.
Un alt sector care înghite o grămadă de fonduri publice este cel al companiilor de stat. Economiştii şi oamenii de afaceri trag semnalul de alarmă în scopul eficientizării folosirii banilor publici, în condiţiile actuale ale crizei economice şi situaţiei economice din ţară.
Specialiştii sunt de părere că noul Guvern trebuie să se ocupe în principal de ceea ce nu a reuşit să rezolve fostul Executiv de la Bucureşti în această privinţă. „Când dai 5% din PIB pentru investiţii publice şi acestea nu se văd… Uneori ai sentimentul că se duce apa în nisip”, a afirmat Daniel Dăianu, fostul ministru de Finanţe.
„Ar trebui să se ocupe de risipa banului public, ar trebui să se ocupe de sifonarea banului public, ar trebui să se ocupe de reţelele clientelare”, a continuat el, referindu-se la întărirea controlului banului public, adăugând că „bugetul pe 2012 prevede investiţii de 38 de miliarde de lei, uşor mai mari decât cele de anul trecut. Cu toate acestea, s-au construit doar câteva bucăţi de autostradă şi nu sunt semne prea bune nici în acest an”.
„Investiţiile s-au înviorat, consumul se înviorează, banii vor intra în sistem, problema este câţi vom arunca pe geam prin faptul că începem să ne relaxăm când austeritatea nu şi-a îndeplinit funcţia ei de restructurare”, a declarat la rândul său Florin Pogonaru, preşedintele AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri Români). Economiştii îi mai cer noului premier să restructureze urgent companiile de stat.