Opoziţia a spus că guvernul ar trebui să demisioneze din cauza acestor înregistrări, care îl surprind pe guvernatorul băncii centrale discutând despre mijloacele de a ajuta partidul de guvernământ să evite înfrângerea în alegeri şi pe ministrul de externe spunând că relaţiile Poloniei cu SUA nu au nicio valoare.
Atenţia opiniei publice din Polonia s-a îndreptat de asemenea asupra posibililor autori ai unei supravegheri ilegale de o asemenea amploare: înregistrările au avut loc la cel puţin două restaurante din Varşovia, pe o perioadă extinsă, şi au surprins cel puţin 12 oficiali, politicieni şi directori de companii.
‘Guvernul a fost supus unui atac din partea unei grupări criminale organizate’, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski, citat de TVN24. ‘Nu ştim cine se află în spatele acestui lucru, nu suntem siguri. Se analizează. Sper că justiţia va stabili identitatea acestor persoane şi a celor care i-au coordonat şi că acestea vor fi pedepsite’, a afirmat el.
Fragmente din înregistrările secrete au fost publicate de revista săptămânală Wprost. Guvernul a precizat că afirmaţiile oficialilor care au fost înregistraţi în secret au fost scoase din context şi că aceştia nu au încălcat legea. Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a vorbit de rău alianţa dintre Polonia şi SUA, spunând că ‘nu face nici două parale’, potrivit unei transcrieri parţiale a unei conversaţii, a informat duminică DPA. Potrivit înregistrării difuzate duminică de revista poloneză Wprost, persoana identificată drept Sikorski mai spune şi că alianţa americano-polonă este periculoasă, deoarece oferă Poloniei un sentiment fals de securitate. Conversaţia ar fi avut loc în urmă cu un an, iar interlocutorul lui Sikorski ar fi fost ministrul de finanţe de la acea vreme, Jacek Rostowski, potrivit Reuters.
O reprezentată a revistei Wprost a explicat că respectiva conversaţie a fost înregistrată la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, în timpul protestelor din Ucraina vecină împotriva preşedintelui de la acea vreme, Viktor Ianukovici, aliat al Moscovei. Atunci, Polonia era nemulţumită de răspunsul lent al Occidentului faţă de criză, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Ianukovici, la anexarea Crimeii de către Rusia şi la o revoltă separatistă prorusă în estul Ucrainei, precizează DPA.