PREMIERĂ în România: Prima clinică de medicină psiho-somatică a fost deschisă la Cluj

Prima clinică de medicină psiho-somatică şi-a început activitatea la Cluj, cu finanţare europeană, după un model care funcţionează în Germania.
Iulian Tudor
23 iun. 2014, 11:42
PREMIERĂ în România: Prima clinică de medicină psiho-somatică a fost deschisă la Cluj

Managerul şi proprietarul clinicii, medicul Florin Mărghitaş, a declarat, pentru AGERPRES, că în cadrul clinicii se pune accent pe tratarea multidisciplinară a pacientului, nu a bolii.

„Este primul spital din ţară de medicină psiho-somatică. Medicina psiho-somatică este o combinaţie de psihiatrie, medicină internă, balneologie, medicină de recuperare; şi tehnicile de tratament sunt speciale, în sensul că se folosesc multe tehnici şi metode suplimentare, pe lângă medicina clasică se folosesc tehnici de terapie individuală, de grup, bioenergetică, psihoterapie individuală şi de grup. Se folosesc metode de tratament prin care se tratează individul ca persoană în sine, nu boala. Avem o echipă terapeutică unde medicii analizează un bolnav şi hotărăsc un plan de tratament. Echipa este formată din medici psihiatri, internişti, neurologi, balneologi, psihologi, profesori de sport, de înot”, a menţionat Florin Mărghitaş.

Potrivit acestuia, ideea conceptului e de a reuni mai mulţi medici de diferite specialităţi la un loc, în acelaşi timp, astfel încât pacientul să poată fi abordat multidisciplinar.

Deocamdată, în cadrul clinicii funcţionează un ambulatoriu, urmând ca din partea a doua a anului să existe şi posibilitatea de internare continuă.

„Avem un ambulatoriu, o secţie de spitalizare zi şi o secţie de spitalizare continuă care se va finaliza până la sfârşitul anului. E un proiect prin cofinanţare cu fonduri europene, mixt, privat cu cofinanţare, avem 6 cabinete, o bază de tratament de recuperare, bazin terapeutic şi va avea 15 saloane a câte două paturi. Investiţia finală va fi de 1-1,5 milioane de euro”, a mai spus dr. Mărghitaş.

Clinica se adresează în special problemelor de dependenţă, dar şi altor probleme de sănătate.

„Tot ce e legat de partea de dependenţă: de alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc, orice dependenţă, inclusiv de calculator, anxietate, depresie, tulburări de alimentaţie de genul bulimie, anorexie; avem o secţie de nutriţie, pentru cei cu obezitate, cu tulburări de alimentaţie, inclusiv preventiv, apoi toţi ceilalţi pacienţi pe partea de recuperare, inclusiv recuperare sportivă, plus secţiile clasice de neurologie, medicină internă, ecografie. Pe partea de spitalizare continuă va fi o secţie de psihiatrie şi o secţie de recuperare balneologică”, a adăugat Florin Mărghitaş.

Acesta este medic specialist în medicină psiho-somatică şi medicină naturistă, a absolvit UMF Cluj, apoi, în 1991 a plecat în Germania, unde s-a specializat la Ahen. Timp de 15 ani a lucrat la mai multe clinici din Germania, timp de trei ani fiind şeful secţiei de medicină psiho-somatică al unei clinici de lângă Dortmund.

Citeşte şi Primul SPITAL ONLINE din Europa, lansat de MEDICI ROMÂNI

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'