Tipurile de părinţi toxici

Jobul de părinte a fost întotdeauna jobul cel mai plin de frustrări, bucurii, reuşite, dar şi obstacole de pe pământ. Nu ai nevoie de CV sau studii înalte, însă îţi asumi responsabilitatea uriaşă de a face şi formă o nouă fiinţă umană şi, când să zici ca, în sfârşit, te-ai cam prins cum trebuie făcute lucrurile, copiii s-au făcut mari şi au plecat de acasă!
Romania TV
23 iun. 2014, 20:57
Tipurile de părinţi toxici

Conform expertului in parenting de la GalTime.com, viteza cu care se schimba lumea de vreo 20 de ani incoace a dus la modificari importante si in stilurile de parenting si multe dintre noile stiluri nu sunt deloc benefice copiilor. Sigur ca ii iubim, dar uneori tiparele noastre de comportament fata de ei incalca toate regulile impamantenite si indelung verificate de crestere a unui copil cu caracter puternic, echilibru, sanatate emotionala si siguranta de sine. De fapt, aceste stiluri toxice de parenting sunt responsabile in parte pentru propriile noastre sentimente de insatisfactie, neliniste si neincredere in propriul stil de parenting, dar si pentru numarul tot mai mare de copii stresati si dezechilibrati emotional.

1. Părintele „cloşcă”

Cocolosesti copiii, esti mereu cu ochii pe ei si te repezi sa inlaturi orice obstacol le-ar putea iesi in cale

Parintii de acest gen le sufla mereu in ceafa copiilor si nu se dau in laturi de la nimic cand vine vorba de copiii lor. Le termina ei temele, le fac si refac referatele si dau navala sa-i salveze cand apare orice problema, oricat de mica. Atentie: un copil care a fost intotdeauna salvat si supravegheat in fiecare secunda ar putea avea probleme in a-si dezvolta calitati cruciale in viata, cum ar fi increderea in sine, capacitatea de a lua decizii si cea de a gasi solutii la probleme.

Cum sa-ti schimbi stilul: Invata sa fii implicat in viata copilului, dar fara sa exagerezi pana la a ajunge deranjant. Astfel, el isi va dezvolta independenta si, intr-o zi, va putea sa se descurce si singur. Incepe prin a identifica sarcinile pe care copilul le poate prelua, cum ar fi sa-si fac singur micul dejun sau pachetelul pentru scoala, ori sa-si puna rufele murdare in cosul de rufe. Invata-l cate UN lucru o data si, cand copilul l-a invatat, retrage-te si lasa-l sa se descurce, nu-i sufla tot timpul in ceafa. Explica-i noua regula: Gata cu pretextele ca sa nu-ti faci treburile si gata cu asteptarea sa te salvam noi. Si respecta-ti si tu noul motto: Nu fa niciodata pentru copil ceea ce copilul poate face singur.

2. Părintele lui Einstein

Iti obligi copiii sa invete mult prea devreme pentru varsta lor cognitiva si pentru nivelul lor de dezvoltare

E normal sa vrei, ca parinte, sa-ti vezi copilul exceland intr-un domeniu sau mai multe, insa acum multi parinti au ambitia sa creasca super-copii si tin mortis ca fiul sau fiica lor sa fie superiori din punct de vedere intelectual celorlalti copii. Ce conteaza ce spun studiile, specialistii si deceniile de experienta despre ce e potrivit pentru varsta si etapa de dezvoltare a copilului tau? Parintii de acest gen insista, obliga, pun presiune pe copil ca sa acumuleze cat mai multe succese, realizari, trofee, premii, stimulente, etc., dupa care sunt innebuniti de grija ca nu cumva copilul sa nu fie cel mai bun la… orice. Nu e timp pentru joaca: fiecare ora a copilului trebuie umpluta cu meditatii, cursuri suplimentare, activitati intelectuale, invatatat si studiat. Insa rezultatele acestui stil de parenting nu sunt placute: stresul, anxietatea, perfectionismul, depresia si trisatul la teste nu au fost niciodata la niveluri atat de ridicate in randul copiilor ca acum.

Cum sa-ti schimbi stilul: Invata sa apreciezi capacitatile si talentele naturale ale copilului tau si adapteaza-ti stilul de parenting la etapa de dezvoltare a copilului, nu la cum vrei tu sa fie copilul. Cand vrei sa-ti verifici deciziile si actiunile, apeleaza la testul banda elastica: imagineaza-ti ca tii o banda elastica tare cu cate un capat in fiecare mana si intreaba-te daca asteptarile tale nu cumva intind potentialul copilului dincolo de limitele sale, riscand sa-i distrugi respectul de sine. De exemplu: vrei ca fiul tau sa fie Cristi Chivu cand el e interesat mai mult de colectionat timbre. Sau insisti sa-ti tii fetita in clasa de copii superdotati desi face un efort urias ca sa tina, cat de cat, pasul. Sigur ca e de datoria ta sa valorifici potentialul copilului, dar trebuie sa-i recunosti si limitele, altfel risti ca banda elastica sa plesneasca. Si citeste ghidurile pentru parinti in care sunt explicate etapele dezvoltarii copilului.

3. Părintele „tzac – pac”

Te bazezi pe solutii rapide ca sa rezolvi temporar o problema, in loc sa faci o schimbare adevarata, de durata.

Suntem toti obositi, grabiti, vrem sa ne usuram viata sai sa rezolvam totul cat mai repede, inclusiv problemele de disciplina ale copiilor. Am face orice ca sa ne convingem copiii sa se poarte bine, cu conditia ca rezultatul sa fie IMEDIAT! Asa ca apelam la avertismente tip „Ai doua cartonase galbene! Al treilea va fi rosu si ai sa ti-o iei!” sau „Ti-am zis de doua ori, a treia oara nu-ti mai spun!” ca sa preintampinam o criza de nervi a copilului. Sau facem calendare mari, de perete, pe care lipim buline albe si negre, sau rosii si albastre sau smiley face sau fata trista, in functie de comportamentul copilului in fiecare zi. Sau ii promitem copilului jocul mult-ravnit daca se poarta frumos si ii dam bani pentru fiecare nota buna. Problema e ca strategiile pe termen scurt nu-i invata pe copii decat sa se poarte bine pe baza de amenintari, bani sau mita. Sigur, iti aduc liniste in casa aproape intotdeauna si pe loc, insa asta nu inseamna ca copilul a invatat un tipar de comportament bun, nu inseamna ca s-a schimbat ceva fundamental. Si de aceea majoritatea copiilor nostri recad in vechile modele de comportament urat, iar noi ajungem si mai descurajati, si mai epuizati.

Cum sa-ti schimbi stilul: Trebuie sa fii constient ca ai de invatat metode de disciplina eficiente, care sa iti ajute copilul sa inteleaga ce a gresit si cum sa repare lucrurile. Intreaba-ti intotdeauna copilul: „Spune-mi ce ai facut gresit?”, „De ce n-ar fi trebuit sa faci asta?” si „Cum ai sa procedezi data viitoare intr-o situatie ca asta?”. Nu presupune niciodata ca copilul a inteles ce are de facut, mai ales daca e mai micut – fa-ti timp si joaca impreuna cu el o mica sceneta care sa redea o situatie similara si el sa inteleaga cum trebuie sa se comporte. Scopul tau e sa iti ajuti copilul sa invete sa se poarte bine chiar si in absenta ta!

Citeşte mai multe pe sfatulparintilor.ro

DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Dedeman bagă la ofertă șase produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft toată luna februarie, au un preț excelent și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
EI sunt, cu adevărat, în spatele lui Călin Georgescu. Cutremur total în România: E un mare joc
Playtech.ro
Cât câştigă un însoţitor de zbor la Ryanair, Wizzair, Emirates, Qatar sau Lufthansa? Suma exactă
DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Adevărul despre limitarea plăților cash. Anunț de ultimă oră
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT?! S-a ajuns la amenințări fără precedent: Te vom urmări și te vom omorî
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Mexicul trimite 10.000 de soldați la frontiera cu SUA pentru a evita taxe vamale majorate
MediaFlux
Putin S-A ENERVAT! AMENINȚĂ Europa și îl AVERTIZEAZĂ pe TRUMP
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari