Cum se formează CUTREMURELE. Oamenii de ştiinţă caută răspunsul într-un experiment riscant

Un grup internaţional de oameni de ştiinţă intenţionează să foreze la 1,3 kilometri adâncime în zona deluroasă a Alpilor Sudici din Noua Zeelandă, în scopul de a înţelege modul în care se produc cutremurele, informează Xinhua.
Alina Costache
24 iun. 2014, 10:57
Cum se formează CUTREMURELE. Oamenii de ştiinţă caută răspunsul într-un experiment riscant

Cum se formează cutremurele? Oamenii de ştiinţă caută răspunsuri. Locul ales pe Falia Alpină, între placa tectonică australiană şi cea a Pacificului, este considerat unul dintre cele mai bune din lume pentru studiul mecanismelor interioare ale delimitărilor unei falii majore, potrivit Institutului de Geologie şi Ştiinţe Nucleare (GNS Science) din Noua Zeelandă.

Oameni de ştiinţă de la mai multe organizaţii din Noua Zeelanda, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie şi SUA vor examina probele de rocă extrase, vor instala echipamente de monitorizare sensibile pentru a înregistra cutremurele de mică intensitate şi vor măsura temperatura, presiunea şi condiţiile chimice.

Rupert Sutherland, de la GNS Science, co-lider al proiectului, a declarat că Falia Alpină, care este vizibilă din spaţiul cosmic, se întinde pe aproximativ 650 km şi se rupe în medie, la fiecare 330 ani, producând cutremure până la magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.

‘Falia Alpină economiseşte întreaga sa energie pentru o noua mare confruntare tectonică care are loc la fiecare câteva sute de ani. Între rupturile sale mari, energia rămâne blocată şi produce cutremure minore’, a spus Sutherland, citat de Xinhua.

Oamenii de ştiinţă cred că ultima ruptură a faliei, survenită în anul 1717, a produs un cutremur cu o mişcare pe orizontală de aproximativ 8 metri, iar pe verticală de până la 2 metri.

Sutherland a atras atenţia că cercetarea actuală este una dintre primele încercări de a sonda interiorul unei falii majore înainte de ruptură.

Un grup de oameni de ştiinţă a forat, în 2011, două puţuri de aproximativ 150 de metri şi a descoperit un strat fin de rocă impermeabilă în centrul faliei, care reţine cantităţi mari de fluid pe partea superioară de est. Ei au au crezut că diferenţa mare de presiune dintre fluidele de pe ambele părţi ale faliei ar putea juca un rol în iniţierea primelor mişcări de alunecare cu care începe un cutremur.

Prin compararea rocilor recuperate din procesul de forare, cu rocile aflate la suprafaţă, cercetătorii speră să descopere modul în care se deformează scoarţa Pământului în timpul cutremurelor şi să afle ce modificări chimice şi fizice survin la diferite adâncimi în interiorul faliei, mai notează Xinhua.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
O nouă sărbătoare legală în luna februarie. Alte zile libere ar putea fi însă eliminate
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cel mai controversat film al anului. Actriță transgender, în rolul lui Dumnezeu
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ucraina a semnat! Trump a primit ce și-a dorit
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai