Vineri, îngheţul a oprit transportul pe o porţiune de 700 kilometri în porţiunea românească a Dunării, a declarat un oficial din Ministerul român al Transporturilor pentru Associated Press, vorbind sub condiţia anonimatului.
Fluviul formează graniţa dintre România şi Bulgaria iar şase treceri fluviale au fost, de asemenea, închise din cauza gheţii. În amonte, fluviul este îngheţat în porţiuni riverane capitalei sârbe Belgrad.
Costache Constantin, managerul companiei de transport ”Europolis Shipping & Trading”, a supravegheat situaţia dintr-un birou aflat în portul Constanţa de la Marea Neagră. El a spus că nu a văzut niciodată un astfel de îngheţ pe Dunăre, de când a început să lucreze în acest domeniu, în 1981.
”Acest lucru ne costă milioane de euro. Transportul de materii prime, cărbune, minerale, cereale, toate sunt afectate, la fel materialele de construcţii”, a declarat el pentru AP.
„Funcţionăm. Chiar dacă există îngheţul, lucrăm”, a declarat de la Constanţa, Viorel Panait, manager al ”Comvex SA”, o companie de servicii portuare implicată în transportul de minereu de fier, cărbune şi bauxită. El a precizat că firma a căutat căi de a eluda marele îngheţ. El a spus că 2.000 de tone de minereu de fier au fost încărcate zilnic în camioane, a fost folosit antigel pentru a împiedica îngheţarea mineralelor, iar cărbunele a fost transportat cu trenul. Mai multe pe Agerpres.ro.