Un medic responsabil de acordarea pensiilor de invaliditate în Sălaj şi un alt medic, şef de secţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău au fost trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Anchetatorii au probat că unul dintre aceştia a luat mită de la aproximativ 200 de persoane în mai puţin de o lună, suma totală încasată fiind de circa 20.000 de lei.
Potrivit precizărilor făcute marţi, într-o conferinţă de presă, de Pompilia Stana, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în perioada 2 decembrie 2013-15 ianuarie 2014, Sorin Mircea Paşca, medic expert în cadrul Oficiului pentru Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj a încasat de la pacienţi 17.485 de lei şi 800 de euro pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, anchetatorii probând 199 de infracţiuni de luare de mită. Sumele primite de medic variau între 100 şi 500 de lei.
Citeşte şi Şefa Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă, reţinută pentru luare de mită
În acelaşi dosar au fost trimise în judecată alte patru persoane, respectiv două asistente medicale de la cabinet, un bărbat din Cehu Silvaniei care intermedia accesul unor beneficiari la medicul expert şi o asistentă de la o policlinică privată. Aceasta din urmă a încheiat cu procurorii sălăjeni un acord de recunoaştere a vinovăţiei, cu o pedeapsă rezultantă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul lui Sorin Paşca, anchetatorii au găsit mai multe lingouri şi bijuterii din aur, dar şi sume de bani asupra cărora a fost propus sechestrul asigurator în vederea confiscării.
Acuzaţii de luare de mită în formă continuată îl vizează şi pe şeful Secţiei Reumatologie a SJU Zalău, Liviu Gîrbe, în acest caz, susţine Pompilia Stana, fiind dovedite 51 de acte materiale de luare de mită.
Citeşte şi Sechestru pe averea medicilor CORUPŢI din Caraş Severin: Au rămas fără bani, terenuri şi maşini
„În perioada 2012-19 februarie 2014, în 51 de rânduri a pretins sau a primit de la pacienţi suma totală de 2.755 de lei şi bunuri – cafea, ţuică, anterior sau ulterior îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. În sarcina acestuia a fost reţinută săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată”, a precizat Pompilia Stana.
Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, medicul Gîrbe pretindea sume mari de bani pentru tratamente ori diverse servicii medicale care fie erau decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, fie aveau preţuri derizorii.
„Pentru unele injecţii, cu o valoare modică, le aducea la cunoştinţă bolnavilor trebuie să plătească mai mult. Spre exemplu, pentru o injecţie care costa 1,3 lei ori pentru alta al cărei preţ era de 6,9 lei Liviu Gîrbe cerea 90-100 de lei. Aceleaşi sume le pretinde şi pentru injecţiile care în mod normal sunt gratuite”, a arătat Crin Bologa.
Acesta a ţinut să precizeze că şeful Secţiei Reumatologie cerea bani şi pentru eliberarea unor adeverinţe ori bilete de trimitere necesare la Oficiul pentru Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, unde lucrează medicul Sorin Mircea.
Ambele dosare se află pe rolul Tribunalului Sălaj.