‘Sperăm la pace. La pace şi la revenirea la calm’, a declarat Serghei Ivanov, marţi, întrebat de jurnalişti la ce paşi se aşteaptă Moscova de la Kiev după ce preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus Consilului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) să revoce permisiunea de utilizare de forţe armate ruse pe teritoriul Ucrainei.
Preşedintele Vladimir Putin i-a propus marţi Consiliului Federaţiei să amâne decizia ‘privind utilizarea de forţe armate ruse pe teritoriul Ucrainei’, adoptată la scurt timp după schimbarea puterii la Kiev, eveniment pe care Moscova îl considera lovitură de stat.
Totodată, reprezentanţii Rusiei subliniau că decizia adoptată atunci nu înseamnă că Rusia intenţionează să-şi folosească deja armata în Ucraina. La scurt timp după adoptarea deciziei, Crimeea a devenit, în urma unui referendum, parte a Rusiei, iar Kievul a declanşat în sud-estul ţării, unde locuitorii se pronunţau împotriva noii puteri, o operaţiune armată.
Citeşte şi Moscova a criticat DECLARAŢIA diplomaţiilor europene cu privire la conflictul din Ucraina
Vinerea trecută, după două luni de confruntare, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a ordonat forţelor armate ucrainene să suspende operaţiunile până la 27 iunie. Insurgenţii şi-au asumat la rândul lor obligaţia de a înceta focul, însă reconcilierea aşteptată nu s-a instalat deocamdată în regiune: schimbul de focuri continuă, iar participanţii la conflict se acuză reciproc.
UE salută decizia Moscovei
Uniunea Europeană a salutat marţi decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a renunţa la utilizarea forţelor militare ruse în Ucraina, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa în concretizarea cât mai rapid posibil a acestui demers. ”UE salută propunerea preşedintelui Rusiei şi speră ca aceasta să se realizeze cât mai rapid posibil”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, citată de ITAR-TASS, scrie Agerpres.
Maja Kocijancic a adăugat că, în scopul detensionării situaţiei din Ucraina, Uniunea Europeană consideră necesar ca Rusia să continue retragerea trupelor sale de la graniţa cu Ucraina şi să susţină planul de pace al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko. Totodată, potrivit purtătoarei de cuvânt, UE face apel la Moscova să contribuie la oprirea afluxului de combatanţi şi la încetarea livrărilor de material militar pentru sud-estul Ucrainei.