Hotărârea a fost luată în urma judecării a două cazuri petrecute în statele California şi Massachusetts, când verificarea telefoanelor mobile a avut un rol decisiv în identificarea autorului unui atac armat, în primul caz, şi a unui traficant de droguri, în cel de-al doilea. În ambele situaţii, cei acuzaţi au pretins că informaţiile folosite împotriva lor au fost obţinute de poliţie încălcându-le drepturile.
Decizia Curţii Supreme aduce o victorie celor care militează pentru respectarea dreptului cetăţenilor la intimitate, dar ea va îngreuna de acum înainte descoperirea infractorilor . ‘Nu putem nega faptul că hotărârea noastră va avea un impact asupra capacităţii de aplicare a legii pentru combaterea delincvenţei, dar respectarea vieţii private are şi un preţ’, argumentează John Roberts, preşedintele Curţii.
Această instanţă a mai decis totodată că poliţiştii vor fi autorizaţi să verifice fără mandat doar ‘elementele fizice ale unui telefon, pentru a se asigura că acesta nu conţine explozivi ori sisteme ce ar putea fi folosite la detonarea unei bombe’.