Cele şase femele de zimbri au vârste cuprinse între 2 şi 3 ani şi se alătură altor 11 zimbri aflaţi deja în libertate. „Această eliberare are în spate o muncă asiduă, susţinută nu doar la nivelul administraţiei cât şi a celor care ne-au sprijinit foarte mult şi aici mă refer la Regia Naţională a Pădurilor, la Ocoalele Silvice Văratic şi Târgu Neamţ, la Ocolul Silvic Bisericesc Neamţ, la comunităţile locale care tot timpul ne-au fost alături”, a declarat Sebastian Cătănoiu, directorul parcului, potrivit Agerpres.
Cei şase zimbri puşi în libertate sunt o donaţie din partea Fundaţiei Aspinall, din Marea Britanie, fundaţie care a suportat şi costurile legate de transportul animalelor.
Zona în care s-a realizat în data de 22 martie 2012 prima eliberare a zimbrilor din România aparţine administrativ de comuna Crăcăoani, judeţul Neamţ, şi este una izolată, un bazin de aproximativ 5.000 de hectare, o zonă cu păduri de foioase şi amestec, şi altitudinea cuprinsă între 800 şi 1.000 metri, optimă din punct de vedere al existenţei zimbrului în condiţii de libertate.
Fiecare zimbru aflat în libertate are montat, în jurul gâtului, câte un radio-colar marca Telonics pentru a fi monitorizat cu ajutorul radio-telemetriei.
Zimbrul – bison bonasus – cunoscut sub numele de bizon european sau bizonul de lemn din Europa sau wisent este o specie de bizon eurasiatic. Este cel mai greu animal terestru supravieţuitor sălbatic din Europa. Zimbrul are aproximativ 2,1 până la 3,5 metri lungime şi 1,6 până la 2 metri înălţime.
Greutatea poate varia de la 300 la 920 kilograme, ocazional la 1.000 kilograme sau mai mult. În medie, este un pic mai uşor în masa corporală, dar mai înalt decât bizonul american. Comparativ cu speciile americane, zimbrul are părul mai scurt pe gât dar coada şi coarne mai lungi.
Zimbrii au fost vânaţi până la dispariţie în sălbăticie, ultimul exemplar fiind împuşcat în Polonia, în 1919, şi în Caucazul de Vest în 1927. De atunci au fost reintroduşi din captivitate în mai multe ţări din Europa.
CITEŞTE ŞI: Un zimbru din Haţeg, inclus în cel mai mare proiect european de salvare a speciei